Svijet     | 16.03.2018. 16:40 |

Švedska zadovoljna što pomaže u rješavanju napetosti na Korejskom poluotoku

FENA Internet

STOCKHOLM, 16. marta (FENA) - Švedska je sretna što pomaže u rješavanju napetosti na Korejskom poluotoku, ali je na stranama uvučenim u spor da pokušaju pronaći put naprijed, izjavila je u petak švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom.

Ona se obratila novinarima dan nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho doputovao u Švedsku na razgovore, izazivajući spekulacije da bi njegova posjeta mogla biti u cilju pripremanja terena za sastanak između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

 - Mi vjerujemo u dijalog i politički proces. Nadamo se da možemo iskoristiti našu ulogu i također naše kontakte i upotrebiti ih u najbolje svrhe - izjavila je Wallstrom novinarima.

Švedska je među brojnim zemljama pominjanim kao eventualnim lokacijama za mogući historijski susret između Trumpa i Kima. Ona je jedna od nekolicine zapadnih zemalja s diplomatskim kanalima sa sjevernokorejskiim čelništvom i mogla bi biti u stanju da otkloni prepreke ka eventualnom samitu dvojice čelnika.

Švedska djeluje kao diplomatski predstavnik Sjedinjenih Država za Sjevernu Koreju, jer Washington tu nema ambasadu, i pomogla je u oslobađanju američkih državljana iz te izolovane zemlje.

Na konferenciji za novinare u Washingtonu u prošloj sedmici Trump se zahvalio švedskom premijeru Stefanu Lofvenu za pomoć američkim zatočenicima u Sjevernoj Koreji a posebno za osiguravanje oslobađanja američkog studenta Otta Warmbiera u prošloj godini.

Švedski javni emiter programa SVT, ne pominjući svoje izvore, naveo je da Ri planira ostati u Švedskoj do nedjelje. 

Izvor blizak toj temi odbio je komentirati ali je kazao Reutersu da će se bilateralni razgovori završiti u petak.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Švedska ministrica evropskih poslova dolazi u službenu posjetu BiH

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo