Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 11:02 |

O' Donovan: Puna podrška Irske evropskom putu BiH

FENA

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Predsjednik Senata Irske, senator Denis O' Donovan poručio je nakon današnjeg sastanka s članovima Kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) da će Republika Irska pružiti punu podršku evropskom putu BiH i njenoj aplikaciji za članstvo u EU.

U obraćanju novinarima napomenuo je da su Irska i BiH prošle sličan put jer je Irska još 1961. godine aplicirala za članstvo u EU te im je trebalo skoro 13 godina da završe pregovore i postanu članicom.

Istakao je da je članstvo u EU bilo od izuzetne važnosti za Irsku, dovelo je do ekonomskog razvoja države tako da su u narednih 40 godina doživjeli ekonomski procvat.

Senator O' Donovan, koji boravi u službenoj posjeti BiH, kazao je i to da, kada je Irska aplicirala za članstvo u EU, njihovi susjedi im nisu bili naklonjeni te da nisu imali podršku ni nekih drugih država.

- Zaista je težak put da biste postali članicom EU. Uvjeren sam da ćete, uz podršku nekih malih članica kao što je Irska, uspjeti na tom putu - rekao je irski senator, dodajući da će to otvoriti put za ekonomsku saradnju, napredak i sve pozitivne strane koje će se desiti.

Zahvalio je predsjedavajućem Doma naroda PSBiH Ognjenu Tadiću na podršci koju pružaju Republici Irskoj kako bi 2020. godine postala članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), što, kako je rekao, za njih predstavlja veliku čast.

Novinarima se na današnjoj pres-konferenciji obratio i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Tadić koji je kazao da posjetu senatora O' Donovana BiH doživljava kao podršku nastojanju da svoj evropski put pređe u rokovima predviđenim Strategijom Evropskog parlamenta, tako da već u sljedećoj može postati članica EU.

- Također, ova posjeta bila prilika da izrazimo iskreno poštovanje i kolektivnu zahvalnost za sve ono što je Irska dala kao doprinos za uspostavljanje stabilnog mira na ovim prostorima i razvoju BiH - rekao je Tadić.

Sa irskim senatorom je podijelio očekivanja da će činjenica da se BiH približava EU doprinijeti uspostavljanju snažnije ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Za podršku budućem kandidiranju Irske za privremeno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, kazao je da je rezultat reciprocitetne politike, jer je Irska također dala svoju punu podršku kada je BiH bila kandidat.

I Tadić i O' Donovan izrazili su nadu da će bilateralna saradnja putem članstva Evropske asocijacije senata, čiji su članovi i Senat Irske i Dom naroda PSBiH, biti snažnija te da će biti nastavljena na sastanku u Bukureštu koji treba biti održan tokom ove godine.

Na današnjem sastanku dogovoren je i novi bilateralni sastanak na kojem će O' Donovanu biti dostavljena informacija o evropskom putu BiH, kako bi se on, kao uticajna osoba u svojoj zemlji, dodatno angažirao na stvaranju duha unutar struktura Irske za podršku BiH na putu ka EU.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na samitu u Briselu o najznačajnijim izazovima za planetu i ljudsku populaciju

Na samitu u Briselu o najznačajnijim izazovima za planetu i ljudsku populaciju

Tadić u Bukureštu s predsjednikom Senata Irske o evropskim integracijama BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana