Regija     | 15.03.2018. 14:23 |

Europovjerenica Bulc: Sredstva za gradnju pruge Koper-Divača nisu upitna

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. ožujka (FENA) - Reagirajući na krizu slovenske vlade uzrokovanu ostavkom slovenskoga premijera Mire Cerara, europska povjerenica za promet Violeta Bulc je u četvrtak izjavila kako je projekt gradnje željezničke pruge od Kopra do željezničkog čvorišta Divača i dalje važan za Europsku komisiju, a sredstva odobrena za taj projekt samo su trenutno zamrznuta.

Izravan povod za Cerarovu ostavu bila je jučerašnja odluka slovenskog vrhovnog suda koji je iz formalnih razloga poništio rezultat referenduma na kojemu je lani potvrđen vladin projekt zakona temeljem kojega će se ta pruga graditi, prenosi Hina.

Zbog poništenja birači će se o tom pitanju ponovo izjašnjavati.

Cerar je kazao da je blokada tog za Sloveniju strateškog projekta bila "kap koja je prelila čašu" i da se neopravdano zanemaruje to što je njegova vlada taj projekt konkretno počela realizirati, nakon što su prijašnje dvadesetak godina o tome samo govorile.

Violeta Bulc, koja je u Europsku komisiju izabrana na prijedlog Cerarove stranke čija je članica, kazala je za Slovensku tiskovnu agenciju STA u četvrtak da je ta pruga još uvijek od izuzetne strateške važnosti za EU, kao dio paneuropskog jadransko-baltičkog koridora.

Njezina će gradnja imati mnogo pozitivnih učinaka i rasteretiti cestovni promet, te ona ostaje i dalje projekt od značajnog prioriteta za Sloveniju i EU, kazala je Bulc, dodavši kako se nada da će Slovenija svoje obveze prema tom projektu, za koji su odobrena i europska sredstva, ispunjavati i ubuduće "bez obzira na to tko bude u vladi".

Bulc je istaknula da je Slovenija za taj projekt već koristila 44 milijuna eura europskih sredstava kojima je sufinancirana izrada potrebne projektne studije i pripremnih radova, a ta sredstva nisu upitna.

Kako je pojasnila, Sloveniji je za sada odobreno i 109 milijuna eura sredstava iz europskih fondova za realizaciju projekta te pruge, a ta su sredstva trenutačno "zamrznuta" dok se situacija u vezi sa sporom oko zakona o gradnji pruge ne riješi.

Europska komisija je u kontaktu sa slovenskom vladom u pogledu daljnjih koraka, nakon čega će se donijeti i odgovarajuće odluke, kazala je Bulc, preporučivši da se oko toga ne stvara nepotrebna "panika".

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!