Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 12:44 |

Ahmed Sudi Bošnjak, važna ličnosti iz historije BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Stručnjaci iz različitih domena orijentalne filologije te historije kulture i civilizacije iz BiH i inozemstva okupili su se danas u Sarajevu da bi naučnoj i stručnoj javnosti ukazali na značaj Ahmeda Sudija Bošnjaka, koji se ubraja u najznačajnije komentatore perzijskih klasika i arapskih gramatičkih djela u Osmanskom carstvu.

Viši naučni suradnik na Orijentalnom institutu u Sarajevu Aladin Husić istaknuo je novinarima da je razlog više za afirmaciju djela Ahmeda Sudija i u tome što se radi o čovjeku koji potječe s ovih prostora, iz mjesta Sudići u okolini Čajniča.

- To su važni razlozi zbog kojih treba afirmirati pozitivne vrijednosti iz prošlosti i prepoznavati ih na ovakav način, međunarodnim naučnim skupom - kazao je.

Ahmed Sudi Bošnjak pisao je na perzijskom jezika, a značaj i vrijednosti njegovog djela na ove prostore prenosili su stručnjaci koji su bili fokusirani na taj jezik i književnost.

- Imamo značajnih radova koji su nastajali proteklih decenija i na određeni način prezentirali Ahmeda Sudija i njegovo djelo. Ipak on je mnogo cjenjeniji i poznatiji na perzijskom govornom području i u književnosti nego kod nas. Postoji nešto što se zove jezička barijera i za očekivati je da ne može u tolikoj mjeri biti masovno zastupljen ali u užim naučnim krugovima, svakako da  - naglasio je Husić.     

Docent na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Munir Drkić predaje perzijski jezik i književnost i kooautor je knjige "Ahmed Sudi Bošnjak - komentator perzijskih klasika". Kaže da Ahmed Sudi Bošnjak spada u najznamenitije naučnike s prostora BiH u njenoj prošlosti, naročito u periodu Osmanskog carstva.

Njegova djela bila su, kaže, udžbenici perzijskog jezika diljem toga velikog carstva, prevođena su (tokom 19. stoljeća) na njemački i engleski jezik. Sudijevi komentari perzijskih klasičnih djela tri stoljeća su korišteni kao udžbenici perzijskog jezika diljem Osmanskog carstva, a nalaze se i među prvim štampanim knjigama u Turskoj.

- Jasno je da se radi o važnoj ličnosti iz historije BiH, naročito iz naučne oblasti - istaknuo je.      

Međunarodni naučni skup "Ahmed Sudi Bošnjak" organizirali su Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, International Microfilm center Noor iz New Delhija i Fondacija Mulla Sadra iz Sarajeva.

U okviru tog događaja otvorena je izložbe "Djela Ahmeda Sudija Bošnjaka u rukopisnim zbirkama u BiH", autora Osmana Lavića, a u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu bit će postavljena do kraja ovog mjeseca.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Udruženje ilmijje sutra organizira naučni skup 'Uloga i značaj imama u procesu povratka'

Novalić: Nije moguće prekrojiti historiju proslavama neustavnih praznika (VIDEO)

Novalić: Nije moguće prekrojiti historiju proslavama neustavnih praznika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana