Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 10:39 |

GS podržava prijedlog SDP-a za zajednički nastup na izborima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Građanski savez (GS) podržava prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za zajednički nastup građanskih i lijevih stranaka na predstojećim općim izborima, bez garancija za bilo čiju individualnu poziciju, saopćeno je iz GS-a.

- Mi u GS-u smo spremni odmah, pristupiti razgovorima o zajedničkom nastupu, modalitetima zajedničkog nastupa i jednom, zajedničkom kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. godine. Pozdravljamo i poziv predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da se sve stranke građanske provenijencije ujedine s ciljem pobjede nad nacionalističkom hobotnicom koja vlada dobrim dijelom i zbog razjedinjenosti građanske opozicije - navodi se u saopćenju.

Građanski savez vjeruje da je moguće vraćanje na put "zajednički trasiran u Jahorinskoj deklaraciji i pokazivanje da je ideja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine veća od svih pojedinačno i zajedno i važnija od svakog mandata, iznad svakog paušala i svakog ega i sujete".

U skladu sa zaključcima 1. kongresa GS-a, ta stranka očekuje konkretan prijedlog modaliteta saradnje ili ujedinjenja.

GS, kako ističe, od svog osnivanja je aktivno zagovarao ideju okrupnjavanja i zajedničkog nastupa lijevih i građanskih partija, stranaka, inicijativa i pokreta u Bosni i Hercegovini.

GS smatra da sastavni dio dogovora o zajedničkom nastupu – kakav god da bio modalitet – mora biti i vrlo jasna lista stvari na koju se treba obavezati pred javnošću i biračima, kao i da potom to "treba uraditi nakon pobjede na izborima".

Garađanski savez poziva i Našu stranku da se otvoreno izjasni o zajedničkom nastupu i zaboravi lične razmirice. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo