Svijet     | 15.03.2018. 10:04 |

Kina i Rusija podržavaju napredak u odnosima Sjeverne i Južne Koreje

FENA Internet

SEOUL, 15. mart (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping je ohrabriio angažman Južne Koreje u pokušaju da se nađe mirno rješenje odnosa sa Sjevernom Korejom, a i Rusija je pokazala podršku, rekli su južnokorejski diplomati, prenosi Reuters. 

Proteklih sedmica, čelnik Državnog sigurnosnog ureda Južne Koreje Chung Eui-yong je upoznao zvaničnike u Pekingu i Moskvi o dramatičnom uspjehu i dogovoru o samitima između lidera Južne i Sjeverne Koreje, te SAD-a. 

- Xi Jinping je iznio kinesku poslovicu "jednom kada se led otopi, dođe proljeće i sve procvjeta", opisujući situaciju na poluotoku i izražavajući podršku - rekao je Choung na press konferenciji održanoj na aerodromu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un je rekao južnokorejskoj delegaciji koju je Chung predvodio da je otvoren za razgovore sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji, što je ponuda koja je vodila do pristanka američkog predsjednika Donalda Trumpa da se sretne sa Kimom, u maju. Sve više se govori o tome da će se Trump i Kim susresti u Švedskoj, nakon što je šef diplomatije Sjeverne Koreje Ri Yong Ho stigao u tu zemlju na dvodnevne razgovore sa švedskom ministricom vanjskih poslova Margot Wallstrom.

Sastanak predsjednika Južne i Sjeverne Koreje je planiran za kraj aprila. Južna Koreja priprema komitet za samit, a prvi sastanak tog tijela će biti održan u petak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!