Ekonomija     | 15.03.2018. 09:55 |

MKS pozvao Vladu FBiH da poštuje samostalnost Sindikata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH saopćeno je da je generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata uputio pismo Vladi FBiH nakon  pritužbe  Sindikata da Vlada  "blokira rad ESV-a FBiH, a sve sa ciljem direktnog utjecaja na izbor rukovodstva SSSBiH.

U ovom pismu, kako se navodi,  MKS traži  od Vlade FBiH da poštuje potpunu nezavisnost i samostalnost Sindikata kao socijalnog partnera kada je riječ o izboru članova delegacije u ESV-u FBiH.

- Obraćamo vam se kako bismo izrazili duboku zabrinutost zbog informacije koju smo dobili od jedne naše članice iz Bosne i Hercegovine, a koja se tiče višemjesečnog zastoja u socijalnom dijalogu i prekida rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, iako ne postoje opravdani razlozi za ovaj zastoj i prekid.

Naime, obaviješteni smo da je Vlada FBiH dopisom od 7. marta 2018. godine informisala ESV za teritoriju Federacije BiH da nisu ispunjeni uslovi za odžavanje sjednice ESV-a, čime se direktno umiješala i zaustavila funkcionisanje socijalnog dijaloga u vezi sa veoma važnim pitanjima za radnike i građane Federacije BiH- kaže se, između ostalog,  u pismu koje potpisuje generalni sekretar Sharan Burrow.                                                

Dalje se ističe  kako je očigledno da prvi korak predstavlja obnavljanje socijalnog dijaloga primjenom Sporazuma o uspostavljanju ESV-a za teritoriju Federacije BiH, koji predstavlja institucionalni okvir za tripartitni socijalni dijalog u kojem socijalni partneri samostalno odlučuju o svojim članovima u ESV-u.

 - Čvrsto vjerujemo da je u najboljem interesu za sve socijalne partnere izbjegavanje nepotrebnih tenzija i sukoba u društvu - kaže se na kraju  pisma generalnog sekretara MKS.

 

                                                  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH - Djeca iz povratničkih sredina poslala pisma podrške našim Zmajevima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo