Kultura     | 14.03.2018. 22:47 |

Za obnovu tvrđava u BiH, RH i Crnoj Gori oko 1,3 milijuna eura iz EU fondova

FENA Agencije

SPLIT, 14. ožujka (FENA) - Za rasvjetu i digitalno opremanje tvrđava Klisa i Sv. Mihovila u Šibeniku te Vranduka kod Zenice i Kanli-kule u Herceg Novom osigurano je oko 1,3 milijuna eura iz programa prekogranične suradnje (IPA) Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a radovi bi trebali završiti do kraja godine, rečeno je u srijedu na zajedničkom predstavljanju toga međudržavnog projekta na Klisu.

 Kako je istaknuto, digitalizacijom i rasvjetom pridonijet će se atraktivnosti tih četiriju tvrđava i dodatnom privlačenju posjetitelja i turista.

 Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika rekla je kako će se digitalizacijom omogućiti međusobno internetsko povezivanje četriju tvrđava: Sv. Mihovila u Šibeniku, Kliške tvrđave te Vranduka kod Zenice i Kanli-kule u Herceg Novom.

 "Moći ćemo istodobno vidjeti što se događa u te četiri tvrđave", dodala je Žganjer.

 Alen Karamehić iz Muzeja grada Zenice istaknuo je da Vranduku, tvrđavi koja je od Zenice udaljena petnaestak kilometara, mnogo znači sudjelovati u tomu prekograničnom projektu Hrvatske, BiH i Crne Gore, prenosi Hina. 

"Ovo je za nas dragocjeno iskustvo za naše buduće projekte jer do sada nismo sudjelovali u projektima koji se financiraju novcem iz EU fondova", rekao je Karamehić.

Tamara Bojović iz hercegnovske općine rekla je kako joj je drago što je i taj crnogorski grad dobio priliku biti partner u projektu prekogranične u suradnje s Hrvatskom i BiH.

"Digitalizacijom Kanli-kule pridonijet će se boljem posjetu turista toj tvrđavi", dodala je Bojović.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Očekuje se da će obnova ukrajinske ekonomije od ruske invazije koštati 486 milijardi dolara

Zbog administrativnih komplikacija propada historijsko blago i bh. nacionalni spomenik Konak

Macron: Obnova Notre-Damea bit će dovršena na vrijeme

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo