Kultura     | 18.03.2018. 09:11 |

U pripremi muzička basna 'Lakonoga u čarobnoj šumi' (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Prema tekstu "Stonoga i prijatelji“ Fahrudina Kučuka na sceni Bosanskog kulturnog centra nastaje predstava "Lakonoga u čarobnoj šumi", koju je režirao i adaptirao Riad Ljutović.

Piše: Nermina Omerbegović

Ljutović u razgovoru za Fenu istakao je da će ovo biti predstava ne samo za djecu nego i za odrasle, jer će roditelji zajedno s djecom učiti o određenim stvarima.

- Najvažnija poruka koju nosimo je o značaju prijateljstva. Moramo kroz čitav život imati prave drugare, prave prijatelje. To su vrijednosti koje trebamo učiti djecu već od malih nogu. I skrenuti pažnju na neke probleme, kao što su da djecu ne smijemo puštati same među nepoznate - kaže Ljutović.

Mlada glumica Andrea Anković, koja glumi Lakonogu Stonogu, smatra da je ovo slatka, uzbudljiva i šarena predstava.

- Ovo je lijepa priča o prijateljstvu. Lakonoga je svako malo, naivno, radoznalo dijete. Tako da će se djeca lako moći identificirati s njom - kaže Anković, istakavši da je ovo poučna priča kroz koju se provlače upozorenja koja su bitna za djecu.

Autor teksta, književnik Fahrudin Kučuk, govoreći o ulozi literature za najmlađe kaže da je ona važna, kao i ono što iz te literature izraste, poput predstava, igrokaza.

Ističe da je danas literatura za djecu drugačija nego ranije. Tako djeca danas traže nove izazove, nove kraće priče, a tu su i mobiteli, telefoni, kompjuteri i sva ta pomagala, a na autorima je da im stvaraju zanimnjive svjetove.

Predstava je namijenjena za predškolski i školski uzrast.

Glumci u ovoj muzičkoj basni su Armin Omerović u ulozi Lisca Dugonje, Andrea Aković je Lakonoga i mladi Filip Radovanović pauk Pepe.

Izbor muzike, kostimografiju i scenografiji također potpisuje Riad Ljutović.

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1553

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1l9hyzp1Sbr5AIEC9D2HD0rsYrKXvAsDU?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novi predsjednik Društva pisaca za djecu i mlade pri Društvu pisaca BiH Fahrudin Kučuk

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu