Ekonomija     | 14.03.2018. 14:37 |

Grujičić: Interes je da proizvođači plasiraju mlijeko u sigurnu fabriku

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 14. marta (FENA) - Sastanak mljekara s područja općina Bratunac, Milići, Vlasenica i Srebrenica održan je danas povodom otvaranja nove mljekare u Srebrenici.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić na sastanku je prezentirao ugovor o otvaranju ove fabrike koji je nedavno potpisao s investitorima u Austriji.

- Cilj današnjeg sastanka je bio da vidimo s kakvim problemima se susreću proizvođači mlijeka u općinama Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica, jer mljekari sa područja ovih općina proizvodne znatne količine mlijeka. Godišnje proizvedu osam miliona litara mlijeka, a od toga se otkupi oko dva i po miliona litara - istakao je Grujičić.

Naveo je da je to bio prvi sastanak na kome su mljekari postavljali pitanja i iznosili svoje probleme. Izrazili su bojazan u vezi s uspjehom projekta otvaranja mljekare, da li će imati sigurnost te su tražili određene garancije.

-Njihove prijedloge smo popisali i s investitorima ćemo razgovarati na sljedećem sastanku. Meni je u interesu da proizvođači budu sigurni i da plasiraju mlijeko u sigurnu fabriku. Otvaranjem fabrike za mlijeko direktno će biti zaposleno 27 radnika u komercijali, kao i ljudi na selima koji se već bave mljekarstvom - potctao je Grujičić.

Prioritet je da se na sljedećoj redovnoj sjednici Skupštine općine iznese ovaj prijedlog te Grujičić očekuje podršku odbornika. Najavljuje također da će krajem aprila početi u Austriji obuka o tehnologiji prvih radnika.

Mljekar Nedeljko Obrenović iz Bratunca na godišnjem nivou proizvede oko 20.000 litara mlijeka.

- Cijena od 70 feninga po litru je dobra cijena za proizvođače, a pogotovo za sitne proizvođače. Ako dio toga bude što su najavili biće odlično. Bila je prisutna bojaznost kod proizvođača mlijeka, međutim bez rizika se ne može, nadamo se da će biti dobro – poručuje Obrenović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'