Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 10:34 |

Viroze i oboljenja sa simptomima gripe u godišnjem prosjeku

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Oboljenja sa simptomima gripe bila su u laganom padu zbog zimskih temperatura u prethodnom periodu, jer temperaturni minusi pogoduju sprečavanju širenja virusa gripe.

U ovom periodu kad je temperatura zraka naglo porasla broj slučajeva viroza i oboljenja sa simptomima gripe su u godišnjem prosjeku. Češće se javljaju pacijenti s respiratornim oboljenjima, virozama koje su popraćene i povišenom tjelesnom temperaturom.

Iz Doma zdravlja KS za Fenu navode da je potrebno razlikovati simptome gripe, koji su drugačiji od simptoma viroze.

- Najčešći simptomi gripe su izuzetno visoka tjelesna temperatura i opća malaksalost organizma, uz bolove u mišićima. Ako takvo stanje organizma potraje više od tri dana, neophodno je posjetiti ljekara. Gripa se ne liječi antibioticima što je odavno poznata činjenica, jer je virusnog porijekla. Temperatura u stanjima gripe se snižava antipireticima, a neophodno je i jačanje imuniteta organizma uz unošenje što više tekućine i vitamina, kao i voća i povrća. Potrebno je i često provjetravanje prostorija - naglašavaju.

Službe obiteljske medicine nisu zabilježile komplikacije koje se odnose na virus gripe, a kojima mogu najviše biti pogođeni hronični bolesnici.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Upravni odbor podržao Milana Miokovića za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja KS

Domu zdravlja Vrazova donirano 33.707 KM

Vlada KS dala saglasnost na zapošljavanja u DZ KS za potrebe Centra za rani rast i razvoj djece

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'