Politika

Zvizdić i Ivanov razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji

Saopćenje, Foto/VMBIH

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Skoplju s predsjednikom Republike Makedonije Gjorgeom Ivanovim o bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je trajni prioritet vanjske politike BiH unapređenje saradnje sa susjednim državama, na osnovama zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Izrazio je opredjeljenost BiH za rješavanje otvorenih pitanja u regiji kroz dijalog, uz poštivanje navedenih načela.

Dodao je da BiH ostaje aktivni sudionik unutar Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te da prepoznaje značaj ovih inicijativa koje podstiču jačanje i produbljivanje regionalne suradnje, te ubrzavanje procesa evropskih integracija na zapadnom Balkanu.

Rekao je da Bosna i Hercegovina nastavlja provoditi aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga i jačaju regionalnu saradnju. 

Konstatovano je da su zajednički prosperitet, napredak i stabilnost zemalja zapadnog Balkana ključni  faktori za razvoj regiona.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M.B.