Ekonomija     | 12.03.2018. 11:42 |

SEECP - Jačati zajedničke ekonomske aktivnosti u regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Momčilo Novaković učestvovao je u Istanbulu na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu PSSEECP-a.

Na dvodnevnom sastanku parlamentarci iz zemalja članica SEECP-a razmatrali su i usvojili Izvještaj i Rezoluciju o mogućnostima ekonomske saradnje zemalja jugoistočne Evrope.

U usvojenoj Rezoluciji vladama država članica SEECP-a preporučuje se da jačaju proces realizacije zajedničkih projekata u oblastima energetike, saobraćaja i turizma, kao i da usvoje potrebne zakonske propise koji olakšavaju zajedničke ekonomske aktivnosti u regionu. Takođe se preporučuje da se unaprijede razgovori sa institucijama Evropske unije, kao i da se iniciraju rasprave o mogućem povećanju broja sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja članica SEECP-a. S tim u vezi, parlamentarci su u Rezoluciji podržali mogućnost organizovanja međunarodne konferencije koja bi bila posvećena globalnim ekonomskim izazovima i mogućnostima ekonomskog rasta i razvoja u zemljama članicama SEECP-a.

Tekst Izvještaja i Rezolucije o mogućnostima ekonomske saradnje zemalja jugoistočne Evrope biće razmatrani i potvrđeni i na plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje će, u okviru slovenskog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom, biti održano 13. i 14. aprila u Ljubljani, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Džaferović danas u Solunu na samitu SEECP-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Ohridu na COSAP konferenciji

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH putuju u Ohrid na COSAP konferenciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo