Svijet     | 12.03.2018. 09:36 |

Desetine hiljada indijskih farmera na protestima u Mumbaiju

FENA Saopćenje

MUMBAI, 12. marta (FENA) - Desetine hiljada indijskih farmera protestirali su u Mumabiju danas, nakon što su prešli više od stotinu kilometara tražeći bolje otkupne cijene i pravo na zemlju, prenosi AFP. 

Farmeri su noseći crvene trake i zastave, stigli nakon šestodnevnog pješačenja iz Nashika udaljenog 165 kilometara u finansijsko sjedište Indije. Zvaničnici procjenjuju da se okupilo do 30.000 demonstranata, uključujući starije žene i djecu. 

- Osigurali smo hitnu medicinsku pomoć i vodu za demonstrante - rekao je Tanaji Kamble, portparol lokalnih vlasti u Mumabiju.

Demonstranti traže da guverner države Maharashtra dodijeli šumsko zemljište plemenskim farmerima koji ga koriste već godinama. Traže i da se za jednu polovicu poveća otkupna cijena, te da vlada otpiše dugovanja.

Vlada je saopćila da je spremna razmotriti zahtjeve i razgovarati sa farmerima.

Prošle godine, ministar finansija regionalne vlade Devendra Fadnavis je pojasnio da će vlada otpisati kredite farmerima u vrijednosti od oko 305 miliona rupija, što je oko 4,75 miliona dolara. Indija ima oko 260 miliona farmera i poljoprivrednih proizvođača, a više od polovice stanovništva živi u ruralnim područjima, no poljoprivredna proizvodnja predstavlja samo 17 posto bruto domaćeg proizvoda. 

Maharashtra je jedna od najvažnijih indijskih poljoprivrednih regija, a posljednjih godina su velike kiše smanjile prinose. Samo prošle godine više od 2.500 farmera je sebi oduzelo život, pokazuju zvanične brojke.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'