Svijet     | 10.03.2018. 18:45 |

Erdogan kritikovao NATO: Zašto vas nema u Siriji?

FENA Internet

MERSIN, 10. marta (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan iznio je danas kritike na račun NATO-a, poručivši kako se Turska odazvala na pozive NATO-a u brojnim zemljama, dok NATO-a danas nema na području Sirije, javlja agencija Anadolija. 

Erdogan je boravio u južnom turskom gradu Mersinu, gdje je govorio na Kongresu turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti). U fokusu Erdoganovog obraćanja bila su dešavanja u Siriji, a tom prilikom je iznio kritike na račun NATO-a.

- Gdje je NATO? Mi se ovdje toliko borimo. Zar Turska nije članica NATO-a? Gdje si? U Afganistanu si odmah pozvao sve članice NATO-a, a šta je sa Sirijom? Zemlje članice NATO-a u Siriji, da imaju snage suprotstavile bi nam sa, ali ne usuđuju se jer vide uspravan stav Turske - rekao je Erdogan, te dodao: "Ono što smo mi željeli. Pozvao si nas u Afganistan došli smo, pozvao si nas u Somaliju došli smo, pozvao si nas na Balkan došli smo. Sada mi tebe pozivamo, hajde dođi u Siriju. Zašto ne dolaziš?".

Govoreći o operaciji "Maslinova grana", koju turske snage provode na sjeveru Sirije, Erdogan je potvrdio kako je do sada neutralizirano najmanje 3.213 terorista.

Dodao je kako se ta operacija odvija sporije zbog opreznosti Turske prema civilima.

- Da smo, poput terorista i pojedinih zemalja, ostavili po strani savjest, moral i osjetljivost, zauzimanje Afrina bio bi posao od tri dana - poručio je Erdogan.

Rekao je kako njegova zemlja ne pretendira ni na bilo čiju teritoriju, već da se taj teritorij očisti od terorista.

- Trenutno imamo pod kontrolom 850 kilometara kvadratnih. Cilj je da stavimo pod kontrolu 2.000 kilometara kvadratnih - rekao je Erdogan.

- Ono što mi želimo nije ničiji teritorij, već da taj prostor očistim od terorista. Gdje se god teroristi pojave, mi smo tamo - naglasio je turski predsjednik. 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo