Kultura     | 09.03.2018. 10:23 |

Koncert sopranistice Dunje Simić sutra na Festivalu 'Sarajevska zima'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Banjalučka sopranistica Dunja Simić uz pratnju pijanistice Snježane Popović-Vuleta predstavit će se u subotu, 10. marta ovdašnjoj publici koncertom u Domu Oružanih snaga BiH, gostujući u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Na programu koncerta naći će se djela: A. Vivaldi "Sposa,son disprezzata", A. Stradella "Per pieta", J. Brahms "Immer leiser wird mein schlummer", P. Krstic "Nimfa", M. Prebanda "Azemina" (pjesma iz starog Sarajeva), D. Golemovic "Nit ja spavam…", O. Respighi "Nebbie", J. Massenet "Elegija", G. Puccini "Sola, perduta, abbandonata"…arija Manon iz opere "Manon Lesko", G. Verdi "Morro, ma prima in grazia"….arija Amelije iz opere "Bal pod maskama" te L. Denza "Giulia".

Dunja Simić je rođena u Banjaluci, gde je završila nižu i srednju muzičku školu. Studije solo pjevanja završila je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Radmile Smiljanić, u čijoj klasi je i magistrirala.

Nakon toga radi kao asistent na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, a zatim postaje član Beogradske opere, gdje ostaje do 1999. godine. Od 1999. do 2004. godine bila je član Opere u Frankfurtu, a u periodu od 2004. do 2009. godine Opere u Bremenu. Od 2009. do 2011. godine u statusu slobodnog umjetnika gostuje na mnogim inostranim scenama.

Trenutno je aktivna kao docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na Odsjeku za solo pjevanje.

Ostvarila je više od 30 uloga sopranskog faha: Dezdemona u Otelu (Verdi), Elizabeta - Don Karlos (Verdi), Leonora iz Trubadura (Verdi), Mimi - Boemi (Pučini), Neda – Pajaci (Leonkavalo), Liza – Pikova dama (Čajkovski), Đulijeta – Hofmanove priče (Ofenbah), Liu – Turandot (Pučini), Fiordiliđi – Tako čine sve (Mocart), Mikaela – Karmen (Bize), Hana Glavari – Vesela udovica (Lehar) i druge.

Gostovala je u Dortmundu, Diseldorfu, Esenu, Ruanu, Bazelu, Hanoveru, Hamburgu, Briselu, Lincu. Nastupala je sa poznatnim dirigentima kao što su Rizi Brinjoli, Karlo Franci, Paolo Karinjani, Stefan Soltez i drugi, saopćeno je iz Festivala "Sarajevska zima".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo