Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 15:44 |

Pomoć Općine Vogošća penzionerima u stanju socijalne potrebe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Penzioneri sa najmanjom penzijom koji žive na području općine Vogošća mogu aplicirati za novčanu pomoć pod uslovom da ispunjavaju kriterije propisane Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći penzionerima u stanju socijalne potrebe.

Prema riječima Zijada Kadrića, pomoćnika načelnika u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, formiran je grant u budžetu Općine Vogošća, a sredstvima tog granta se nastoji ublažiti težak položaj penzionera sa najnižom penzijom.

 - Cilj dodjele jednokratne novčane pomoći predstavlja kontinuiranu brigu o licima treće životne dobi koja su u stanju socijalne potrebe, kako bi se otklonile posljedice socijalne isključenosti. Penzoneri koji imaju minimalnu penziju, a koji izdržavaju dvoje ili više članova domaćinstva, koji boluju od teške ili hronične bolesti, zbog čega je potrebna stalna kupovina lijekova, također i oni penzioneri koji su korisnici prava na topli obrok putem Javne kuhinje CK Kantona Sarajevo ili prava na tuđu njegu, mogu aplicirati za sredstva - pojasnio je Kadrić.

Zahtjev za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć penzionerima u stanju socijalne potrebe, oni koji žele aplicirati, mogu dobiti u Centru za pružanje usluga građanima Općine Vogošća, na šalteru br.10, gdje mogu dobiti i dodatna pojašnjenja u vezi sa ostvarivanjem ovog prava. Visina novčanih sredstava za koja penzioneri sa najnižom penzijom i u stanju socijalne potrebe mogu aplicirati iznosi najviše 100,00 KM, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Vogošća. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Općina Vogošća - Potpisivanje ugovora u vezi s Društvenim centrom Blagovac u 13 sati

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Razvojna banka FBiH okupila bivše uposlenike, penzionere ove institucije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana