Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 07.03.2018. 14:12 |

Cerar smatra da Hrvatska daje loš primjer Balkanu na njegovu europskom putu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 7. ožujka (FENA) - Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u razgovoru za bečki Der Standard kako neprihvaćanjem presude arbitražnog suda Hrvatska šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU.

Na pitanje lista treba li Srbija prije ulasku u EU priznati Kosovo, budući da je to 'najteže granično pitanje u regiji',  Cerar je kazao da se zalaže za ulazak cijele regije u EU ako te države ispune uvjete, među kojima je i rješenje otvorenih graničnih pitanja prije ulaska.

- Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rješenje trebale bi prihvatiti 'naš model' i probleme riješiti arbitražom jer bi drugi načini rješenja konflikta bili opasni - ustvrdio je Cerar, dodavši da hrvatski primjer nepoštivanja arbitražne presude nije u tom smislu poticajan za regiju.

- Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regiji, ali i Europskoj uniji - kazao je Cerar, dodavši da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nastojao uvjeriti kako je implementacija arbitražne presude jedino rješenje, ali da u tome nije uspio.

Kako prenosi Hina, Cerar je kazao kako će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke, najprije pred Europskom komisijom, a onda i pred sudom EU-a, osobito ako na pismo koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Bruxelles Komisija ne bude reagirala u skladu s očekivanjima.

Cerar je najavio kako će Slovenija imati rezerve glede planiranog ulaska Hrvatske u Schengensku zonu, ako se rješenje spora oko granice ne bude riješilo kako očekuje Ljubljana.

- Ne mogu zamisliti da Hrvatska ili bilo koja država bude u Schengenskoj zoni, a da prije toga njene granice ne budu definirane -  kazao je Cerar za Der Standard. Dodao je kako Hrvatska danas ne bi bila niti u Europskoj uniji da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana