Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 14:18 |

U Tuzli organizirano potpisivanje peticije za prava žena sa invaliditetom

FENA

TUZLA, 7. marta (FENA) - U okviru Kampanje za žene s invaliditetom "Vrijeme je za naša prava" danas je u Tuzli organizirano potpisivanje peticije za prava te populacije, a organizator ovog događaja je Informativni centar za osobe s invaliditetom "Lotos".

Potpisivanje peticije upriličeno je, između ostalog, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Zaposlenica u Informativnom centru za osobe s invaliditetom "Lotos" Adisa Kišić ističe da je cilj kampanje doprinijeti inkluzivnijem bh. društvu, u kojem će biti stvoreni uslovi da žene s invaliditetom mogu na ravnopravan način ostvarivati svoja prava.

- Želimo ukazati na nepovoljan položaj žena sa invaliditetom koje su izložene višestrukoj diskriminaciji, u raznim sferama života, od obrazovanja, zapošljavanja, ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu, na kretanje itd - kazala je Kišić.

Posebno akcentira problem zdravstvene zaštite žena sa invaliditetom, koje ne ostvaruju svoja prava na ravnopravan način.

Cilj peticije je prilagoditi zdravstvene usluge ženama sa invaliditetom, koje se posebno  odnose na osiguravanje arhitektonske pristupačnosti zdravstvenim ustanovama i potrebne medicinske opreme, poput ginekološkog stola za ovu populaciju.

Kišić je konstatovala da su, zbog neprilagođene zdravstvene zaštite, žene sa invaliditetom izloženije rizicima i obeshrabrene da obavljaju redovne preglede.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prikupljeni potpisi za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

Kosovo: Potpisivanje peticije za smjenu gradonačelnika u općinama Zvečani i Zubin Potok

Na sjeveru Kosova pokrenuta peticija za smjenu gradonačelnika Albanaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'