Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 11:24 |

Gender centar FBiH - Danas slavimo dostignuća svih žena diljem svijeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Pod logom kampanje International Women's Day #MeToo 2018, Gender centar Federacije BiH uputio je čestitku povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, istaknuvši da se danas prisjećamo mnogih žena koje su imale hrabrost, odlučnost i istrajnost u svojoj borbi za promjenu svijeta te slavimo ekonomska, politička, i društvena dostignuća svih žena diljem svijeta.

Iz Gender centra FBiH ocjenjuju da se, premda je ostvaren određeni napredak, niti jedna zemlja ne može pohvaliti potpunim odsustvom rodne diskriminacije, čak ni u najrazvijenijim demokracijama. Nejednake mogućnosti prisutne su još uvijek u svakom segmentu javnog i privatnog života, kao i kontinuirano nasilje nad ženama u svim oblicima njegove pojavnosti.

- Pitanje položaja žena, pitanje je temeljnih civilizacijskih vrijednosti inherentnih dostojanstvu svakog ljudskog bića i pokazatelja vjerodostojnosti provedbe naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena - navodi se u saopćenju.

Gender centar Federacije BiH poziva sve partnerske institucije, vladin, nevladin i privatni sektor da još jednom potvrde posvećenost ostvarivanju jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce u bh. društvu, koja prije svega treba biti usmjerena na uspostavljanje klime rodnog pariteta u javnom i političkom životu, eliminaciju negativnih rodnih stereotipa i nasilja, izgradnju pozitivnog vizibiliteta žena, kao i na izgradnju uzajamnog povjerenja i zajedničkih akcija, te odavanje priznanja dostignućima žena, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krišto čestitala Pesah

Reis Kavazović čestitao Pesah

Nikšić čestitao Pesah: Ovaj blagdan uvijek ima važnost i simboličku vrijednost u svakom vremenu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta