Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 10:23 |

'Osmomartovski marš' - Da niti jedna žena ne bude nevidljiva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Fondacija CURE sutra u Sarajevu organizuje aktivističku šetnju/marš povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresiranim organizacijama, formalnim i neformalnim grupama, te članovima Ženske mreže BiH koji žele da sa svojim prisustvom skrenu pažnju na nevidljivost problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

Početak marša planiran je ispred Parlamentarne skupštine BiH i učesnici će se kretati kroz ulicu Maršala Tita do Trga djece Sarajeva. Poruke sa Osmomartovskog marša trebaju doprinijeti da više niti jedna žena ne bude nevidljiva.

Historija ostvarivanja ženskih prava je turbulentna, žene širom svijeta koje se i izbore za određena prava, vrlo brzo ih gube ili neka druga prava.

- Nažalost, nakon jake uloge koje su žene u BiH imale kroz historiju, u 2018. godini mnoge od nas su na samim marginama društva, ne odlučujemo o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjelujemo u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaramo o ustavnim promjenama ili reformskoj agendi, nema nas ni u Predsjedništvu BiH, stopa nezaposlenosti žena je alarmantno visoka, marginalizovane žene su višestruko diskriminisane - navode iz Fondacije CURE. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Raznovrstan program na 18. PitchWise festivalu ženske umjetnosti i aktivizma

PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma od 7. do 10. septembra u Sarajevu

Počela kampanja 'Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje !'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana