Svijet     | 07.03.2018. 09:36 |

Moon: Sankcije Sjevernoj Koreji ostaju na snazi

FENA Internet

SEOUL/WASHINGTON, 7. marta (FENA) - Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u srijedu da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene radi održavanja samita s Pyongyangom, ali su kineski državni mediji upozorili da Sjeverna Koreja nije zabrinuta i da su razgovori jedino rješenje.

U prvom sastanku takve vrste, južnokorejski zvaničnici sastali su se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u ponedjeljak, i saopćili su da je on izrazio spremnost na denuklearizaciju Korejskog poluotoka ukoliko se garantira sigurnost njegovoj zemlji. 

Sjeverna i Južna Koreja narednog mjeseca će održati prvi sastanak svojih čelnika od 2007. u pograničnom selu Panmunjom, saopćio je  Chung Eui-yong, čelnik južnokorejske delegacije.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Sjeverna Koreja izgleda iskrena u svojoj očiglednoj spremnosti da obustavi nuklearne probe ukoliko održi razgovore o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama.

- Gledajući vijesti na Twitteru, vjerujem da je predsjednik Trump optimista prema rezultatima posjete (južnokorejskih zvaničnika) Sjevernoj Koreji - izjavio je Moon tokom radnog ručka s čelnicima političkih stranaka u srijedu.

- Ovo je, ipak, samo početak, i ja vjerujem da nismo u situaciji da možemo biti optimisti - kazao je.

Moon je dodao da ne planira ublažiti sankcije protiv Sjevera samo radi održavanja samita s Pyongyangom, saopćio je Shin Yong-hyun iz opozicione stranke  Bareun Mirae na brifingu za novinare nakon radnog ručka, prenosi Reuters.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'