Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 16:56 |

Članovi Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava posjetili Azilantski centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. ožuljka (FENA) – Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić i njegov zamjenik Mario Karamatić posjetili su danas Azilantski centar u Delijašu kod Trnova.

Tom prigodom su razgovarali s pomoćnikom ministra u Sektoru za azil Ministarstva sigurnosti BiH Marijanom Baotićem i šefom Odsjeka za prihvat i program Sektora za azil Mustafom Pašalićem.

Baotić i Pašalić upoznali su članove Zajedničkog povjerenstva sa trenutnim stanjem u Azilantskom centru, s posebnim naglaskom na poteškoće s kojima se susreću u njegovom funkcioniranju.

Pojasnili su da je od kraja 2017. godine povećan broj azilanata u centru, te bi, s tim u svezi, trebalo riješiti pitanje povećanja broja osoblja koje se brine o azilantima.

Također su istakli da je potrebno riješiti pitanje primarne zdravstvene zaštite azilanata, jer je to pitanje u BiH riješeno propisima na nižim razinama vlasti, dok Azilantski centar funkcionira sukladno propisima koji važe na razini države.

Iz tih razloga javljaju se visoki troškovi liječenja azilanata po mjesnim zdravstvenim ustanovama, naglasili su Baotić i Pašalić, koji su apelirali na nadležna tijela vlasti u BiH da pomognu u rješavanju spomenutih problema u radu Azilantskog centra.

Uputili si zahvalnost Uredu UNHCR-a u BiH, istaknuvši da veliki broj problema s kojima se susreću rješavaju u suradnji s tom međunarodnom organizacijom.

Bojić i Karamatić kazali su da će, sukladno nadležnostima, učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se poboljšali uvjeti rada u Azilantskom centru.

Kako su naglasili, pomoćniku ministra Baotiću uputit će se set pitanja koji se odnosi na uvjete rada u centru, a odgovori će biti upućeni i drugim članovima Zajedničkog povjerenstva u cilju donošenje određenih zaključaka koji bi bili proslijeđeni na razmatranje u oba doma PSBiH, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'