Ekonomija     | 06.03.2018. 14:11 |

Sastanak o problemu nedostatka stručne i kvalificirane radne snage

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. ožujka (FENA) - Predstavnici Gospodarske komore FBiH održali su u utorak sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i županijskih ministarstava obrazovanja na kojem se razgovaralo o problemu nedostatka stručne i kvalificirane radne snage.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH i njegovi suradnici prezentirali su predstavnicima izvršnih vlasti spomenuti problem koji, kako se navodi u priopćenju, znatno ograničava budući razvoj gospodarstava BiH, kao i prijedloge rješenja tog problema.

Upozorili su na nedostatke obrazovnog sustava, kao što su nedovoljna zastupljenost praktične nastave unutar proizvodnih pogona, zatim upisna politika koja ne prati potrebe tržišta rada, loša slika strukovnih zanimanja, kao i problem prekvalifikacije i odljeva radno sposobnog stanovništva.

Suradnja između resornih ministarstava, komornih sustava, obrazovnih institucija i poslovnih ljudi od velike je važnosti u rješavanju tog problema, navode iz Gospodarske komore FBiH.

Smatraju da je uloga zavoda za zapošljavanje vrlo važna te da bi, također, trebalo provesti analizu radno sposobnog stanovništva koji se nalazi na njihovoj evidenciji.

To su nove zadaće prema kojima će biti usmjerene aktivnosti Gospodarske komore FBiH.

Potrebni su novi programi kako bi se poslovnim ljudima olakšali dodatni troškovi te ih potaknuli da tvrtke vrše praktične obuke za buduće zaposlenike. Na današnjem sastanku izražena je spremnost Komore da zajednički pridonese boljem ozračju i lakšoj potrazi za budućim osobljem, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nakon dvije godine rasta, u 2023. u BiH pala potražnja za radnicima

Konferencija 'Potencijal maslinarstva kao razvojne poljoprivredne djelatnosti' sutra u Mostaru

BiH kao država partner nagrađena zlatnim priznanjem na Međunarodnom sajmu gospodarstva Viroexpo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana