Kultura     | 06.03.2018. 14:19 |

Predstavljena 'Bošnjačka usmena balada' Muniba Maglajlića

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Zemaljski muzej BiH izdavač je knjige "Bošnjačka usmena balada" autora Muniba Maglajlića, koja je predstavljena danas u maloj izložbenoj sali Odjeljenja za prirodne nauke.

U knjizi su govorili Fahrudin Rizvanbegović, Tamara Karača Beljak i Sead Šemsović, koji su istaknuli vrijednost tog djela i ukupnog stvaralaštva tog autora, ali i ukazali na osobine (skromnost, znatiželja i visoki stupanj obaviještenosti) koje su krasile rahmetli Muniba Maglajlića i obilježile njegov rad.   

U okviru promocije knjige nastupio je mladi interpretator sevdalinke Zanin Berbić, a prisustvovala je supruga rahmetli Muniba Maglajlića.

Knjigu je finansijski podržalo Federalno ministarstvo nauka i obrazovanja i Fondacija za izdavaštvo FBiH.

Historičar književnosti Munib Maglajlić (1945 - 2015.) rođen je u Banjoj Luci. Radio je u Institutu za književnost u Sarajevu. Od 1992. pa do odlaska u penziju bio je redovni profesor na Odsjeku za južnoslavenske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a smrt ga je zatekla na mjestu direktora Instituta za bošnjačke studije pri BZK "Preporod", kao i Fondacije "Novi vidici", te na mjestu urednika u Fondaciji "Mulla Sadra".

Maglajlić se posebno bavio usmenom književnošću, vezama usmene i pisane književnosti i starijom književnošću. Objavio je veći broj knjiga i radova u domaćim i inozemnim stručnim publikacijama. Njegova djela veoma su važna za kulturu Bosne i Hercegovine. Izuzetan trag ostavio je djelujući u BZK "Preporod", čiji je predsjednik bio od 1994. do 2001. godine.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta