Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 12:11 |

Jurleta osuđen na godinu zatvora za krivično djelo porezne utaje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6.marta (FENA) - Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sud Bosne i Hercegovine je jučer donio presudu kojom je optuženi Marko Jurleta oglašen krivim za krivično djelo porezne utaje ili prevare Krivičnog zakona BiH.

Sud je optuženog Jurletu osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te mu kao sporednu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 10.000 KM koju je optuženi dužan platiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu u navedenom roku, Sud će bez odlaganja, u skladu s članom 47. stav 3. KZ BiH, kaznu zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora, s tim da ne može prekoračiti propisanu kaznu za to djelo, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Optuženi Jurleta je oglašen krivim što je u periodu novembar 2009. godine-august 2011.godine, u svojstvu uposlenika u pravnoj osobi „J“ d.o.o. Gornji Vakuf/Uskoplje na komercijalnim poslovima (nabavka-prodaja), postupajući po uputama Branka Zeke, direktora i odgovorne osobe u pravnom subjektu „J“ d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, u više navrata vršio organizaciju prihvata, istovara i prodaje kafe, koja je neprijavljena prešla carinsku liniju-prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je Jurleta, po prethodnom dogovoru s Robertom Dunom s austrijskim dobavljačem direktno ugovarao nabavku kafe za pravnu osobu „J“ d.o.o. Gornji Vakuf/Uskoplje i njeno fakturisanje od dobavljača, za koje je znao da se radi o fiktivnom prometu, drugim pravnim osobama, a tokom 2011. godine do kraja augusta pravnoj osobi Ugljar Beč.

Na osnovu člana 188. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, optuženi je obavezan na naknadu troškova krivičnog postupka u visini od 1.444,64 KM, u roku od  30 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana