Svijet     | 06.03.2018. 10:09 |

Delegacija Južne Koreje i Kim Jong Un postigli "zadovoljavajući" sporazum

FENA Internet

SEUL, 6. marta (FENA) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastao se po prvi put s visokim zvaničnicima južnokorejske vlade, i izjavio je da je da ima "čvrstu volju za rapidnim napretkom" u međukorejskim vezama i provođenju ujedinjenja dvije zemlje, javila je u utorak sjevernokorejska državna novinska agencija.

Desetočlana južnokorejska delegacija predvođena čelnikom Ureda za nacionalnu sigurnost, Chung Eui-yongom, otputovala je u sjevernokorejsku prijestonicu Pyongyang u ponedjeljak, u nadi da će ohrabriti Sjevernu Koreju i Sjedinjene Države da međusobno razgovaraju. 

Napetosti između dvije Koreje ublažene su tokom nedavno održane Zimske olimpijade u Južnoj Koreji, gdje je predsjednik Moon Jae-In bio domaćin visokoj sjevernokorejskoj delegaciji. Kim Jong Un je pozvao Moona u Sjevernu Koreju na samit dvije zemlje, na čijem organiziranju bi trebale raditi obje strane.

- Saslušavši namjeru predsjednika Moon Jae Ina da prisustvuje samitu od specijalnog izaslanika južne strane, oni (Kim Jong Un) je razmijenio mišljenja s njima, i postigli su zadovoljavajući sporazum - javila je Centralna novinska agencija Sjeverne Koreje (KCNA).  

Agencija nije pružila detalje o čemu je sporazum postignut, ali je zvaničnik iz predsjedničke Plave kuće u Seulu izjavio da se on djelimično dotiče samita koji je predložio Sjever.

Delegacija iz Seula sastala se s Kim Jong Unom, njegovom sestrom, Kim Yo Jong, Unovom suprugom i ostalim zvaničnicima u ponedjeljak, saopćio je Kim Eui-kyeom, portparol predsjedničkog ureda Južne Koreje. Kim Yo Yong prisustvovala je ceremoniji otvaranja Zimske Olimpijade prošlog mjeseca.

Delegacija će zaključiti dvodnevnu posjetu Pyongyangu tokom današnjeg dana nakon još jednog sastanka sa sjevernokorejskim zvaničnicima, saopćio je portparol.

Zvaničnici Plave kuće nisu mogli potvrditi da li će Kim Jong Un biti prisutan na današnjem sastanku, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta