Kultura     | 06.03.2018. 09:51 |

Festival sevdalinke u Tuzli po prvi put takmičarskog karaktera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Udruženje Muzičkih umjetnika Tuzla odlučilo je da deseti Festival sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim“ bude takmičarskog karaktera.    

Tako će pod pokroviteljstvom UNESCO-a prve večeri u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli biti izvedene nove kompozicije koje su napisane u duhu sevdalinke.

Na konkurs je pristiglo više od 100 radova, a eliminacioni žiri je za tu noć odabrao 17 pjesama koje će se predstaviti publici i žiriju, i koje se bore za laskavu titulu pobjedničke kompozicije Festivala sevdalinke.

Radovi na konkurs su pristigli s područja cijelog Balkana, pa žiri u sastavu: Ramiza Milkunić, Dragan Stojković Bosanac, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović i Goran Jeknić, ne očekuje nimalo lak posao prilikom ocjenjivanja, saopćili su organizatori.

Druga noć Festivala je revijalnog karaktera i na njoj će se pojaviti istaknuti pjevači koji će svojim interpretacijama dati doprinos očuvanju sevdalinke.

U tom cilju, nedavno je Udruženje Muzičkih umjetnika Tuzla organiziralo konferenciju o temi "Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva", kojom je promovirana inicijativa za upis sevdalinke na UNESCO listu.

Krajem mjeseca februara predstavljena je i knjiga "Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“ autora Zlatka Dukića, te promoviran DVD s prethodnog Festivala, navodi se u saopćenju Udruženja Muzičkih umjetnika Tuzla.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo