Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 17:45 |

Demokratska fronta smatra opravdanim zahtjeve sindikata doktora u HNK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Demokratska fronta u današnjem saopćenju izrazila je mišljenje da "ministar zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Goran Opsenica i Vlada HNK ignorantskim stavom prema  zahtjevima sindikata doktora i stomatologa u HNK svjesno riskiraju da stanovništvo HNK ostane bez stručne pomoći doktora medicine i stomatologije na cijelom prostoru kantona".  

Podsjećaju da su doktori medicine i stomatologije u navedenom kantonu najavili kolektivni štrajk, a u ekstremnom slučaju i kolektivni otkaz.

- Pokušaj Vlade HNK da isposluje zaključivanje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK sa sva tri sindikata zdravstvenih radnika u HNK “u paketu”, (tj. reprezentativnim sindikatima - Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikatom doktora medicine i stomatologije HNK, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar), a mimo zahtjeva Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije za zasebnim pregovorima sa njihovim sindikatom i formiranim zasebnim Mirovnim vijećem u skladu sa Zakonom o štrajku, smatramo rušenjem temeljnog ljudskog prava na sindikalno organizovanje, kao i direktnim udarom na najstručniji kadar u ovoj oblasti, od kojeg u najvećoj mjeri zavisi zdravlje našeg stanovništva - saopćila je Demokratska fronta.  

Zbog navedenog DF smatra da se "direktno ugrožava zdravlje pacijenata, kao i pravo doktora medicine i stomatologije u HNK, koji su se godinama školovali i osposobljavali da imaju jednaka ili slična prava na naknadu za svoj rad kao njihove kolege u ostatku Federacije BiH".

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'