Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 13:16 |

Nakon odluke Ustavnog suda RS-a pune naknade za prijevoz radnika

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. marta (FENA) - Budžetskim korisnicima u RS-u će naknade za troškove prijevoza, prilikom dolaska i povratka sa posla, biti isplaćene u skladu sa odredbama posebnih kolektivnih ugovora, predviđeno je memorandumom koji je danas potpisan u Banjoj Luci.

Potpise na ovaj dokument, koji je dogovoren nakon što je Ustavni sud RS-a ranije utvrdio da su neustavno prepolovljene naknade za prijevoz radnika, stavili su uime Vlade potpredsjednik Anton Kasipović te predsjednici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić, Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić, Sindikata uprave Božo Marić i Sindikata pravosuđa Siniša Petrović.

Naknade za troškove prijevoza bit će isplaćene za radnike kojima je mjesto stanovanja udaljeno od radnog mjesta više od četiri kilometra, i to u visini pune cijene prijevozne karte u javnom saobraćaju ili ugovorene cijene mjesečne karte kod ovlaštenog prijevoznika, saopćeno je iz entitetske vlade.

Također, potpisnici memoranduma su se saglasili da se pomenute obaveze, nastale u prethodne dvije godine, a koje nisu utužene, počnu izmirivati nakon realizacije Memoranduma o razumijevanju o izmirivanju obaveza iz prethodnog perioda, zaključenog u aprilu 2017. godine. Te obaveze se izmiruju u šest rata.

Entitetska vlada je, uvažavajući dosadašnju međusobnu saradnju i nužnost postojanja socijalnog dijaloga na partnerskim osnovama, izrazila spremnost da i ubuduće sa sindikatima razgovara o svim pitanjima vezanim za ostvarivanje prava i obaveza propisanih kolektivnim ugovorima.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su entitetski ministar unutrašnjih poslova Daragan Lukač, ministar prosvjete i kuture Dane Malešević te ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bjelica-Prutina: Zahtjev Vlade RS, u pravnom smislu, smatram nezakonitim

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Video materijal s prosvjedne šetnje proračunskih korisnika HNŽ-a

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!