Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 08:28 |

UKC Tuzla: Novi uspjeh kardiovaskularnih hirurga

FENA Saopćenje

TUZLA, 5. marta (FENA) - Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i dalje je intenzivan operativni program, a pacijenti pristižu redovno iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Međutim, ističu da je zabrinjavajuća činjenica to što su pacijenti jako mladi, nedovoljno kondicionirani i u poodmaklim fazama bolesti te da se, obzirom na broj operiranih pacijenata u pravilnim vremenskim intervalima, javljaju rijetki i komplicirani slučajevi.

Tako je nedavno operiran pacijent koji je prethodno već operativno liječen zbog aneurizmatski izmijenjenog korijena aorte kada je prije gotovo deset godina rekonstruiran, odnosno zamijenjen korijen aorte.

Pacijent se javio zbog sličnih tegoba koje je ranije imao te je dijagnostički verificirano ponovno proširenje grudne aorte ali sada neposredno iznad mjesta ranijeg zahvata. Pacijent je operativno zbrinut te se uspješno oporavlja.

Prema riječima načelnika Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, doc.dr.med.sci. Mustafe Tabakovića ovako opsežan zahvat je veliki izazov i za veće centre u svijetu koji se bave kardiovaskularnom hirurgijom. Svakodnevno se i dalje vrše veliki operativni zahvati na srcu, aorti i velikim krvnim žilama.

Operativni tim su sačinjavali hirurzi mr.sc.dr. Alen Hajdarević, prim.doc.dr.med.sci. Dragan Piljić, dr. Nail Šehić i dr. Tarik Bakalović, zatim anesteziolog prof.dr.med.sci. Alisa Krdžalić i dr. Almir Kusturica, te medicinske sestre/tehničari Nermina Džambić, Senad Brković, Hariz Zulić, Elvis Okić i Almir Bundić, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Direktor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Preminula beba, UKC Tuzla utvrđuje okolnosti

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'