Bosna i Hercegovina     | 04.03.2018. 15:52 |

Marić: Ranka Mišić radnike mjesečno košta 5.400 KM

FENA Dušica Stanojević

DOBOJ, 4.marta (FENA) – Saveza sindikata Republike Srpske (RS) se pretvorio u jedan birokratski aparat, sa više od 50 zaposlenih i za čije plaće je godišnje potrebno više od 950.000 KM, tvrdi Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave.

-Smatramo da takav birokratski aparat, koji služi Ranki Mišić i pojedincima u okviru tog sindikata ne može više funkcionisati – rekao je Marić.

Nakon što su nedavno istupili iz entitetskog Saveza sindikata, Marić je danas na konferenciji za novinare u Doboju kazao da je do toga došlo, jer nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi da se Savez sindikata reformiše.

Odbacio je navode iz Saveza sindikata da ih „ruše“. Božić dodaje da je neprimjereno da takve optužbe dolaze od Ranke Mišić, koja „radnike i članstvo Saveza sindikata RS-a na mjesečnom nivou košta 5.400 KM ili godišnje 65.000“.

Marić tvrdi da Mišić „mjesečno građane RS košta 1.300 KM kroz naknade u upravnim i nadzornim odborima“.

-Osoba, koja je za vrijeme svog mandata naplatila više od milion KM nema moralno pravo da se predstavlja kao zastupnik radnika. To su pare onih koji ih odvajaju od svojih plaća da bi finansirali Savez sindikata, koji treba da se bori za njihova prava. Svi dobro znamo koliko su prava izgubili radnici u RS otkako ih predstavlja ova garnitura Saveza sindikata– rekao je Marić.

Navodi da je njegova plaća oko 2.100 KM s minulim radom i smatra da jeste velika s obzirom na uslove u RS, ali, kako kaže, nije prevelika, s obzirom da predstavlja radnike uprave na entitetskom i lokalnom nivou.

Sindikat uprave je 24.februara istupio iz kolektivnog članstva Saveza sindikata RS-a, iz kojeg su im odgovorili da to neće ugroziti funkcionisanje i djelovanje većinske i reprezentativne organizacije radnika na nivou RS-a.

Tvrde i da je rukovodstvo Sindikata uprave RS donijelo ishitrenu i lošu odluku za njih same, a najveći rizik i štetu snosit će radnici zaposleni u upravi,  kojima se narušavaju osnovni principi sindikalizma – radnička masovnost i solidarnost, zbog čega dolazi do usitnjavanja sindikalnih organizacija, a samim tim i opadanja njihove moći.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Sindikat BHRT-a - Ako se ne riješi stanje, pokrenut ćemo procedure za zaštitu prava uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo