Bosna i Hercegovina     | 04.03.2018. 13:21 |

Salkić: Uložiti više energije u političku stabilnost u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4.marta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteteta RS Ramiz Salkić smatra da treba uložiti više energije da dođe do političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini te pozvao i bh.dijasporu da se uključiti u demokratske procese u domovini.

Izlaskom na izbore i odanošću domovini, bh.građani u dijaspori, kako je precizirao, daju glas Bosni i Hercegovini, a ne iskazuju odanost političarima, jer se oni mijenjaju, saopćeno je danas iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić se jučer sastao sa građanima Bosne i Hercegovine u njemačkom gradu Kircheim under Teck, gdje je prisustvovao svečanosti upriličenoj u povodu Dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

Osim Salkića, na ovom skupu se obratio i Salem-ef. Djedović, mostarski muftija i Pašo-ef. Fetić, muftija Bošnjaka u Njemačkoj. Svi su, kako je saopćeno, pozvali građane Bosne i Hercegovine da budu dosljedni ideje nezavisnosti svoje domovine Bosne i Hercegovine, kao zemlje slobodnih ljudi, koji su ravnopravni, imaju iste mogućnosti i odgovornosti.

Ističući da u Njemačkoj danas živi oko 180.000 građana Bosne i Hercegovine, Salkić je kazao da je ta zemlja jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine.

-Upravo su naši ljudi ovdje, kao i u drugim evropskim državama, ali i ostatku svijeta, pokazali koliko vole svoju domovinu, a pri tome su bili spremni da razvijaju novu. Ta činjenica pokazuje da ste vi, građani Bosne i Hercegovine u svijetu, najbolji ambasadori svoje domovine – naveo je entitetski potpredsjednik.

Bošnjaci trebaju, dodao je, biti ponosni i uzdignute glave hodati i živjeti, gdje god da su, jer im je obraz čist.

-Vojno i političko rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine i naša armija nisu osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, niti za teške ratne zločine, što nije slučaj sa našim susjedima sa istoka i zapada. Naša borba protiv agresora je bila časna, herojska i dostojanstvena. Naša domovina Bosna i Hercegovina je posljednjih godina prolazila kroz ozbiljne političke krize, pokušaje secesije i daljih unutrašnjih podjela. Uprkos svemu imate priliku vidjeti kada dolazite svojoj kućama u domovinu da se ekonomija razvija, da su sigurnost, porezni sistem, monetarna politika i drugi važni elementi na kojima počiva funkcionisanje zemlje, izuzetno stabilni - kazao je entitetski potpredsjednik.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana