Bosna i Hercegovina     | 04.03.2018. 10:50 |

Mehović: Plaketa Grada Sarajeva je verifikacija angažmana KC "Kralj Fahd"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) – Među dobitnicima ovogodišnjih šestoaprilskih priznanja, koja će biti  dodijeljena u povodu  Dana oslobođenja Sarajeva je i Kulturni centar "Kralj Fahd" ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, kojem će biti uručena "Plaketa Grada Sarajeva".

Kada je zvanično, 28. februara objavljena odluka o dodjeli priznanja Grada Sarajeva, uposlenici Kulturnog centra "Kralj Fahd" su tu vijest primili s radošću kao značajno priznanje glavnog grada BiH njihovom radu i dodatnu motivaciju  kako bi Kraljevina Saudijska Arabija i njezine institucije još više podržale rad Kulturnog centra u Sarajevu.

- Angažman doc. dr. Muhameda Alu Šejh, direktora Kulturnog centra “Kralj Fahd” na etabliranju Centra u Sarajevu i BiH kroz programe edukacije i povezivanja  kulturnih vrijednosti, je značajan doprinos razvoju lokalne zajednice  i jačanju prijateljskih veza Saudijske Arabije i BiH, što je rezultiralo uspješnom saradnjom s brojnim institucijama, ustanovama i pojedincima u Sarajevu i širom zemlje - izjavio je za Fenu glasnogovornik Kulturnog centra "Kralj Fahd", Fikret Mehović.

Naglašava da je direktor Alu Šejh je istinski prijatelj BiH, koji je u koordinaciji sa njegovom ekselencijom Hani Mominahom, ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, i sa svojim saradnicima u Kulturnom centru, posebno fokusiran kako bi arapskim turistima, biznismenima i kulturnim djelatnicima  predstavio našu zemlju na najbolji način.

Uposlenici u Kulturnom centru "Kralj Fahd" priznanje Grada Sarajeva shvaćaju kao potvrdu da je angažman i doprinos društvenoj zajednici u kojoj djeluje Kulturni centar, od 2.000 godine,  prepoznat.

- I ovom nagradom je od strane Grada Sarajeva verificiran dosadašnji  rad Kulturnog centra, a to znači još veću obavezu da u glavnom gradu BiH djelujemo u funkciji razvoja, napretka i povezivanja naroda dvije zemlje te da u budućem radu nastavimo djelovati kao društveno odgovorna institucija. Istovremeno je to  motivacija za kulturne centre stranih ambasada da se njihov rad cijeni- kaže Mehović.

Priznanje "Plaketa Grada Sarajeva", dodijeljeno je, uz Kulturni centar "Kralj Fahd" i Vladi Ragužu te prof dr. Kurtu Kalcheru. "Plaketa Grada Sarajeva" je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada.

Iz Kulturnog centra ističu kako nagrada dolazi u vrijeme pripreme za Drugu međunarodnu konferenciju o kibernetičkoj sigurnosti koja će biti održana 20. marta u Kulturnom centru “Kralj Fahd”. Ovom konferencijom Sarajevo postaje regionalni centar za kibernetiku, jer će na konferenciji biti  stručnjaci iz regiona, zapadne Europe kao i predstavnici velikih kompanija iz Dubaija i Saudijske Arabije.

I ta konferencija, koja će se organizirati svake godine u martu, bit će doprinos glavnom gradu BiH u kontekstu teme koja je globalnog značaja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana