Svijet     | 03.03.2018. 09:42 |

Teme „Dva zasjedanja“ daljnje reforme i otvaranje Kine

FENA Saopćenje

PEKING, 3. marta (FENA) – Mart je važan mjesec za Narodnu Republiku Kinu jer se tradicionalno početkom marta svake godine održavaju dva jedinstvena politička događaja, poznata pod sintagmom „Dva zasjedanja“. U ponedjeljak 5. marta počinje sa radom 13. Svekineski narodni kongres (NPC) – najviše državno zakonodavno tijelo, dok je  zasjedanje 13. Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) – najvišeg državnog savjetodavnog političkog tijela – počelo danas.

Ovogodišnja „Dva zasjedanja“ su još i važnija od onih prethodnih godina, iz najmanje dva razloga. Prvo, prije četiri mjeseca, u oktobru 2017., u Kini je održan 19. Kongres Komunističke partije Kine. Dakle, ovo su prva „Dva zasjedanja“ nakon Kongresa. Može se očekivati da važni zaključci koji su bili usvojeni na 19. partijskom kongresu sada se pretoče u zakonske akte. Drugo, kako pišu kineski zvanični mediji, ovogodišnji dnevni red zasjedanja ima nekoliko izuzetno važnih tema o kojima će raspravljati hiljade delegata.

NPC mijenja svoj sastav svakih pet godina, kao i njegovi lideri. Isti je slučaj i sa CPPCC-om. Ukupno 2.980 poslanika je izabrano za 13. NPC, od kojih su skoro tri četvrtine novih. Ovi zakonodavci će izabrati i potvrditi nominaciju za državne lidere na prvoj sesiji 13. Kongresa, uključujući i imena predsjednika i potpredsjednika Kine, premijera, vicepremijera i državnih tajnika u Državnom vijeću, ministara, guvernera Centralne banke, kao i lidera Centralne vojne komisije, Vrhovnog narodnog suda, Vrhovnog narodnog tužilaštva, i novoosnovane nacionalne komisije za superviziju.

I predsjednik Xi Jinping – šef države, i premijer Li Keqiang – šef vlade – zvanično će okončati svoje prve mandate. Novi predsjedavajući Stalnog odbora NPC-a i Nacionalni odbor CPPCC-a će također biti izabrani tokom „Dva zasjedanja“. Nadolazeći preustroj vlade dolazi nakon prošlogodišnjeg izbora partijskih lidera na prvoj plenarnoj sjednici 19. CK KPK. I predsjednik Xi i premijer Li su ponovno izabrani za članove sedmočlanog Stalnog odbora Političkog biroa CK KPK, a pet novih članova koji su izabrani su Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji i Han Zheng. 

Kina je počela sa procedurom promjene Ustava, te amandmana predloženih od CK KPK koji će biti razmatrani na prvoj sesiji 13. NPC-a. Postojeći Ustav je usvojen 1982. Dosad je mijenjan četiri puta, 1988., 1993., 1999. i 2004. Prema saopštenju za javnost od medije prošle nedjelje, CK KPK je predložio da Misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novo doba, političko-filozofski koncept predsjednika Xi Jinpinga, bude upisan u najviši zakonodavni akt države, kao i da se izbriše rečenica da će predsjednik i potpredsjednik Kine služiti ne više od dva uzastopna mandata. Pored navedenog, da bi se usavršila vladavina prava i modernizirao način vladavine državom, na zasjedanju će se donijeti odluka o uspostavljanju nacionalne komisije za nadzor putem izdavanja posebnog zakona. Prema amandmanima na Ustav, nacionalna komisija za nadzor bi bio vrhovni organ supervizije unutar zemlje, te bi bila utkana u državnu strukturu zajedno sa administrativnim, sudskim i tužiteljskim državnim organima. Svi ti organi su formirani na narodnim kongresima kojima su odgovorni i koji nadziru njihov rad.

Između ostalog, pred zakonodavcima će se naći i prijedlog da se u državni ustav istakne opredeljenje za izgradnju “lijepe zemlje”, u odnosu na postojeću konstrukciju “bogata, demokratska, civilizovana i harmonična zemlja”, što pokazuje zalaganje Kine za konstantno napredovanje načina i koncepcije ekonomskog razvoja.

Produbljivanje reformi bit će također centralna tema martovskih zasjedanja. Naime, 2018. se obilježava 40-ta godišnjica početka reformi i politike otvaranja. Od 18. Kongresa KPK održanog 2012., Kina je poduzela 1,500 reformskih mjera, te su se kineski lideri zavjetovali ka dubljim i sveprožimajućim reformama i daljem otvaranju države ka svijetu.

- Reforme i otvararanje su „jedini put“ kako bi se ispunio Kineski san podmlađivanja nacije - rekao je Predsjednik Xi u svojem obraćanju povodom Nove godine.

Poruke premijera Lija u izvještaju o radu vlade u pogledu reformi i otvaranja će biti saslušane s posebnom pažnjom. Prema saopštenju za javnost nakon Centralne radne ekonomske konferencije održane u decembru, Kina će u 2018. nastaviti sa strukturalnim ekonomskim reformamama strane ponude (supply-side), sa više napora kako bi se poboljšao ekonomski kvalitet, promovirala inovacija, srezala prekapacitiranost i osnažili novi elementi razvoja.

Nadalje, strukturalna reforma partijskih i državnih institucija bit će također visoko pozicionirana u agendi „Dva zasjedanja“. Prioritet nedavno završene Treće plenarne sesije 19. CK KPK bili su osvrt na nacrt plana reformi čiji cilj je snaženje liderstva partije, poboljšanje vladavine državom i te odgovor na pitanje kako cijeli sistem učiniti efikasnijim.

Ova godina je ključna za kineski društveni i ekonomski razvoj, s obzirom da se država približava cilju eliminiranja siromaštva i okončanja izgradnje umjereno prosperitetnog društva do 2020. godine. Kineski cilj je do te godine eliminirati ekstremno siromaštvo. U prethodnih pet godina Kina je iz te kategorije izvukla 68,53 miliona ljudi, što je negdje oko 13 miliona godišnje. Stepen siromaštva je spao sa 10,2 posto u 2012 na 3,1 u 2017. I pored ovog napretka, na kraju prošle godine ispod crte živi oko 30 miliona ljudi.

„Dva zasjedanja“ nisu samo kinesko, nego i globalno pitanje. Na njima će se razmatrati i o konceptu Zajednice zajedničke sudbine čovječanstva, konceptu predsjednika Xi Jinpinga, koji ohrabruje evoluciju globalnog sistama vladavine. Inicijativa „Pojas i put“, dio kineskih napora u tom smjeru, piše Xinhua, bit će sigurno važna tema na ovogodišnjim zasjedanjima te se očekuje da bi nove mjere u vezi sa tom globalnom inicijatovom mogle biti poduzete.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

'Dva zasjedanja' za Kinu i svijet - Kinesko ulaganje u bolju budućnost ulijeva neophodni optimizam

Xinhua objavila izvještaj o rezultatima 'Pojas i put' inicijative iz perspektive ljudskih prava

Turistička zajednica KS nastupila na Međunarodnom sajmu turizma u Pekingu  - COTTM2023

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo