Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 21:49 |

U Brezi održana tribina povodom Dana nezavisnosti BiH

FENA Saopćenje

BREZA, 2. marta (FENA) - U organizaciji OO SDA Breza i Asocijacije mladih SDA Breza, večeras je u Brezi održana tribina povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

 Gosti tribine bili su  potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer ZE-DO kantona Miralem Galijašević te prof. dr. Hilmo Neimarlija, profesor sa Fakulteta islamskih nauka Sarajevo, saopćeno je iz Ureda potpredsjednice.

 Profesor  Neimarlija u svom obraćanju govorio je o društveno - političkom aspektu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH i  značaju ovog datuma u historiji naše zemlje.

- BiH je bila stalno pred izazovima opstanka i očuvanja svoje suverenosti, od srednjovjekovne Bosne preko Osmanlija, Austrougarske vlasti, Kraljevine Jugoslavije, Socijalističke  Federativne Republike Jugoslavije do 29. februara i 01. marta 1992. godine,  kada su na referendumu dvije trećine građana BiH izrazili svoju volju za nezavisnu i suverenu BiH - Istakao je prof. Neimarlija u Brezi.

 Premijer Galijašević  je uputio čestitke prisutnima  u povodu Dana nezavisnosti, podsjetio na važnost obilježavanja važnih datuma iz naše historije, a u svom obraćanju poseban akcent stavio je na  aktuelno stanje u ZE-DO kantonu.

 Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je posebno istakla da je  značajno da obilježavamo ovaj datum zbog naše prošlosti ali i zbog budućnosti.

 - Zbog prošlosti da se podsjetimo i prisjetimo događaja i činjenica i veličanstvene borbe za očuvanje, nezavisnost i suverenitet naše države i zbog činjenice da mnogi danas pokušavaju izmijeniti historiju , pokušavaju od žrtve napraviti agresora i od agresora žrtvu. Mi moramo pamtiti  i isticati našu slavnu prošlost, radi nas koji smo skloni zaboravljanju, a još više zbog budućih generacija, da uče iz naših iskustava, kako ih ne bi zadesilo ono što je zadesilo nas. Također, našu prošlost ne smijemo zaboraviti, ali naša prošlost ne smije biti smetnja za budućnost. Mi trebamo graditi povjerenje, suživot među narodima na bazi istine iz naše prošlosti. Ali i danas trebamo ponoviti, poručiti svima koji misle drugačije da je BiH država, jedinstvena, nedjeljiva i suverena i da ni jedan pokušaj da se to naruši nije uspio niti može uspjeti u budućnosti.  Naša opredjeljenost  su mir, suživot i evropska BiH  I sloboda za svakog građanina bez obzira u kojem kraju BiH živi  I na tome putu ćemo  istrajati. Demokratska izgradnja naše države je proces koji traje, i proces koji obavezuje, jer samo taj proces može budućim generacijama osigurati život u prosperitetnoj i stabilnoj Bosni i Hercegovini - istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Delegacija MUP-a KS - Uprave policije obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima Dan nezavisnosti čestitali Skupština i Vlada KS

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'