Kultura     | 02.03.2018. 18:56 |

U Sarajevu otvorena izložba djela nastalih na 15. ART simpozijumu Jahorina

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Izložba slika i skulptura nastalih na prošlogodišnjem 15. sazivu Međunarodne likovne kolonije "ART simpozijum Jahorina" otvorena je večeras u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Izloženi su radovi 20 autora iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Japana, Južne Koreje i Srbije - Noda Takuma, Jieun Li, Kohta Sakai, Momir Armuš, Tanja Đokić, Jasna Nikolić, Mihailo Rakita, Svetla Radulova, Trajana Panajotova, Simeon Panajorov, Nikolaj Ruseva, Đorđe Milošević, Miljan Vuković, Emir Osmić, Zlatko Dević, Branislav Marković, Boris Cikač, Đorđe Arnaut, Željka Momirov i Ivan Stojanov.

Osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijum Jahorina" Lazo Savić izjavio je da je izložba organizovana u okviru redovnog programa 34. Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima 2018", koji se ove godine održava pod motom "Drugo lice svijeta".

Dodao je da će ova izložba biti otvorena do 12. marta, kada bi trebalo da bude organizovana postavka radova bugarskog slikara Svetle Radulove, dugogodišnjeg učesnika jahorinske likovne kolonije.

Izložbu je otvorio direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić koji je istakao da je ova izložba potvrda da Festival i galerija Novi hram već 15 godina promovišu ART simpozijum Jahorina.

Naveo je da ta umjetnička kolonija predstavlja jednu sagu o tome kao se Savić sa njegovom porodicom bavi umjetnošću i kako to postaje najdragocjenija kolekcija umjetnosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"ART simpozijum Jahorina" osnovan je 2003. pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i ugostio je brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Južne Koreje, čija su djela predstavljena na više od 60 izložbi u BiH i inostranstvu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana