Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Magazin     | 04.03.2018. 11:38 |

Fadila Ikanović iz Živinica (83) i danas uživa u automobilima

FENA

ŽIVINICE, 4. ožujka (FENA) - Baka Fadila Ikanović (83) iz Živinica više od pola stoljeća ruši stereotipe i predrasude o ženama i automobilima.U karijeri je bila samostalni prijevoznik, rally vozačica, instruktorica vožnje i automehaničarka. Danas s 83 godine života volan ne prepušta nikome.

U razgovoru za Fenu Fadila je kazala kako je vozački ispit položila 20. siječnja 1966 i od tada do danas je platila samo dvije prometne kazne.

- Kada bih primijetila da bi mi se malo 'zamantalo', ne bih sjela više za volan. Obišla sam ja cijelu Njemačku kolima i cijelu bivšu Jugoslaviju. Nema mjesta i sela gdje ja nisam bila - kaže Fadila.

Po njezinim riječima, kao djevojka željela je postati automehaničarka, ali vrijeme i sredina u kojoj je rasla tada nisu bili pogodni za njezine ambicije. Kako je ispričala, u sve se upetljala njezina strina, koja je uvjerila Fadilinu majku da automehaničarski zanat nije za djevojku. Umjesto toga, upisala je trgovačku-tekstilnu školu i kada ju je završila diplomu je poklonila strini, a ona je nastavila raditi ono što voli - s bratom je popravljala automobile.

- Naradila sam se kao automehaničar. Cijele Živinice znaju da ja to znam i razumijem se. To je bila moja velika želja i meni nije bilo teško. Namijenjala sam se i malih automobila i kombija, svega - kaže Fadila i dodaje kako ni sama ne zna koliko je automobilom prešla kilometara.

Prvi automobil koji je kupila bio je 'fićo', zamijenila ga je za kombijem 'DKW' s kojim je zarađivala za život. U njemu je vozila daske, krave, ovce ...

- Najviše sam voljela da kupim stara kola. Samo sam jednom kupila 'stojadina', u Beogradu 1975. godine. Malo sam ga vozila, djeca su više. Ja volim kombije - kazala je Fadila.

Govoreći o prošlosti Fadila je kazala kako je jako voljela rally utrke. Tada, u vrijeme kada je vozila utrke postojalo je auto-moto društvo iz Živinica, s kojim je posjetila Sutjesku, Novi Sad, Brčko…

Fadila danas živi u Živinicama, više nije toliko aktivna kada je riječ o automobilima i automehaničarskim radovima. Izrađuje predmete od drveta, kao što su kućice za ptice i male stolice, da njen unuk, kako je kazala, može sjesti i lako obući cipele.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Crna Gora planira zabraniti uvoz vozila starijih od 15 godina

Četrdeset posto automobila u Italiji stariji od 15 godina

Hrvatska policija sudjelovala u međunarodnoj akciji protiv kradljivaca automobila

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'