Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 13:19 |

U Srebrenici obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 2. marta (FENA) - Svečana sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području općine Srebrenica, održana je danas u povodu 1. marta - Međunarodnog dana civilne zaštite.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Općine Srebrenica Bego Bektić kazao je Feni da je tokom prošle godine Štab radio na deminiranju i prikupljanju neeksplodiranih ubojitih sredstva te na ažuriranju planova za zaštitu od snijega, požara i poplava od sniježnih padavina.

- Ima dosta ubojitih sredstava, i ovom prilikom pozivam građane da prijave ukoliko pronađu neeksplodirana sredstava. U narednom periodu planiramo opremanje jedinice civilne zaštite, a u tim jedinicama su svi članovi savjeta mjesnih zajednica -kazao je Bektić.

Prema izvještaju Civilne zaštite Općine Srebrenica, tokom prošle godine evidentirano je nekoliko požara, a nasreću nije bilo veće materijalne štete, niti ljudskih žrtava kao ni štete u stočnom fondu.

Područje općine Srebrenice je kontaminirano neeksplodiranim ubojnim sredstvima koja su izostala iz prethodnog rata. Regristrovano je 86 minskih polja i dosad je pronađeno 1.130 komada municije u užem dijelu grada.

Na području Srebrenice u 2017. godini uspješno je deminirano 155.810,69 metara kvadratnih.

Za ovu godinu Štab Civilne zaštite planira nastavak deminiranje na području općine. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'