Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 12:37 |

Podić: Političari interes investitora stavljaju ispred brige za okoliš

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Predstavnik Udruženja Eko akcija Anes Podić ocijenio je da je zaštita okoliša vrlo bitan segment u pristupanju Evropskoj uniji, a da je u Bosni Hercegovini zaštita okoliša u goroj situaciji nego prije deset godina.

Predstavnici nevladinih organizacija Eko akcija, Aarhus Centar u BiH i Centar za održivi razvoj "Una" danas su na pres-konfereniji  istakli da se zaštita okoliša uopće ne spominje u Strategiji Evropske unije za zemlje zapadnog Balkana, iako je to jedna od najbitnijih obaveza koje zemlje moraju izvršiti u procesu pridruživanja EU.

Podić smatra da je Strategija EU veliko razočarenje, te da je BiH prepuštena političkim elitama koje interes investitora stavljaju daleko ispred brige za okoliš.

Kao alarmantan podatak, Podić je naveo indeks okolišne učinkovitosti, objavljen prije nekoliko sedmica, gdje je BiH zauzela 158. mjesto, od 180 ocijenjenih zemalja, što je čini najgore ocijenjenom zemljom u Evropi.

Također je kazao da je BiH na drugom mjestu u svijetu kada se govori o broju umrlih zbog zagađenosti zraka te da očekuje da EU, entitetska i kantonalna ministarstva učine nešto kako bi riješili taj problem.

Predstavnica Aarhus Centra u BiH Maida Šabeta izrazila je zabrinutost, jer Strategija Evropske unije za zemlje zapadnog Balkana uopće ne navodi zaštitu okoliša kao prioritet.

Istakla je da u Federaciji BiH, osim usvajanja seta zakona o zaštiti okoliša, nije mnogo učinjeno, osim uspostavljanja nekoliko institucija, među kojima je i Fond za zaštitu okoliša.

- Kada govorimo o upravljanju otpadom, ne vidi se nikakav pomak, kao ni u sferi zaštite vode ili zraka  - zaključila je.

Predstavnica Centra za održivi razvoj "Una" Alma Midžić govorila je o problemima lokalnih zajednica i  izgradnji hidrocentrala te Trgovskoj Gori i izgradnji odlagališta za nuklearni otpad, akcentirajući potrebu za što bržem rješenju nagomilanih problema u vezi zaštite okoliša u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Više od 1,57 miliona KM neprofitnim organizacijama u BiH (VIDEO)

Vlada ZHŽ: Izmjena Odluke o donošenju Programa sredstava 'Tekući prijenosi za zaštitu okoliša'

Zastupnici usvojili strategije zaštite okoliša i upravljanja vodama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo