Kultura     | 05.03.2018. 10:49 |

Izložba koja donosi koncept svjedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sutra, 6. marta bit će otvorena izložba "Svjedočanstvo - Istina ili politika" koja je dio projekta "Svjedočanstvo - istina ili politika: Koncept svjedočanstvo u komemoraciji jugoslovenskih ratova".

Na izložbi, koja za cilj ima stvaranje kanala koji će omogućiti da se svjedočanstva čuju, bit će predstavljeni radovi 15 međunarodnih umjetnika i umjetničkih parova, koji su proteklih godinu dana učestvovali u ovom istraživanju, a pratit će je i arhiva svjedočanstava.

Umjetnički pristupi variraju od arhivskih, do participativnih audio-vizuelnih i antropoloških istraživanja te statističkog i tehnološkog promišlјanja, a kao rezultati bit će predstavljeni radovi kroz širok spektar medija od muzičkih kompozicija i performansa, do audio i vizuelnih instalacija.

Bazu projekta čini audio arhiv od više od 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima, a razmatra i intervjue (svjedočenje) i umjetničke radove kao svjedočanstva.

Ovaj projekat pokazuje kako individualna svjedočanstva mogu djelovati kao kritička snaga naspram zvanično komunicirane historije i da reflektiraju zajedničko iskustvo ovih ratova i njihovih posljedica.

Na otvorenju izložbe bit će predstavljen performans umjetnika Mersida Ramičevića, a na zatvaranju performans umjetnice Lale Rašćić.

Izložba je dio projekta Europe for Citizens, realizirana je uz pomoć Fonda otvoreno društvo BiH, a za posjetitelje će biti otvorena do 6. aprila.

Prošle godine bila je postavljena u Trentu u Italiji i u Beogradu, a nakon Sarajeva bit će postavljena u Banjoj Luci, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo