Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 22:47 |

Bivši borci drugu noć provode na petlji Šićki Brod

FENA

TUZLA, 1. marta (FENA) – Demobilisani borci drugu noć provode na petlji Šićki Brod kod Tuzle, uz poruku da neće odustati od svojih zahtijeva zbog kojih su blokirali saobraćaj u tom dijelu države.

Tokom dana pripadnici kantonalnog MUP-a pokušali su razgovorom privoljeti prosvjednike da se povuku i omoguće normalan protok vozila, ali u tome nisu uspjeli.

Borci su tražili da im se danas na petlji Šićki Brod obrati ministar za boračka i pitanja invalida odbrambenog i oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ali do sastanka nije došlo.

Bivšim borcima pridružili su se večeras i brojni nekadašnji pripadnici Armije BiH, među kojima i komandant 1. tuzlanske ratne brigade Jusuf Šećerbegović, te komandant 3. tuzlanske brigade Kemo Džanko.

- Došao sam da bivšim saborcima pružim podršku. Ovo su sve nekadašnji dobrovoljci čija tri zahtjeva su potpuno opravdana i vrijeme je da krivicu prijašnjih vlasti ispravi sadašnja. Ne može u državi biti 1.600 boračkih organizacija, kao ni ogroman broj navodnih boraca koji nezasluženo uživaju privilegije kakve nemaju ovi ljudi na petlji. Spisak boraca u registru može se očistiti za mjesec dana – izjavio je Šećerbegović za Fenu.

Demobilisani borci griju se uz vatru na više lokacija, podignuto je i nekoliko šatora, a građani prosvjednicima borcima donose hranu i tople napitke.

Edin Duranović iz Doboja, koji je tokom rata došao u Tuzlu i pristupio 2. slavnoj tuzlanskoj brigadi, ogorčen je što se ne poštuju zakonske odredbe prema kojima djeca poginulih boraca, ali i demobilisani branitelji, trebaju imaju prednost prilikom zapošljavanja.

- Nigdje se to ne poštuje, a kada sam se žalio predsjedniku boračke organizacije zbog slučajeva diskriminacije u Živinicama, Srebreniku i Gradačcu, samo je slijegao ramenima i kazao da ne može učiniti ništa. Pa koga onda on i njemu slični predstavljaju? Problemi su se gomilali, a sada je sve eskaliralo i neko se treba zapitati zašto je došlo do svega ovoga – kazao je Duranović.

U MUP-u Tuzlanskog kantona Feni je nezvanično rečeno da policija neće primjenjivati silu kako bi odblokirala prometnicu, a takav stav je i članova Skupštine i Vlade TK.

Policije ima na mjestu protesta, ali za sada nije bilo nikakvih incidenata.

Što se saobraćaja tiče, koriste se alternativni pravci prema Sarajevu, Doboju i Orašju, tako da na petlji Šićki Brod nema kilometarskih kolona vozila.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Tunižani 13 godina nakon revolucije protestuju protiv predjednika Kaisa Saieda

U subotu protestna šetnja zbog deponije Uborak

Demonstranti u Južnoj Koreji traže od vlade da poduzme mjere protiv ispuštanja vode iz Fukushime

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana