Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 16:09 |

Zvizdić: Nadam se da će se u budućnosti Dan nezavisnosti slaviti u cijeloj BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1.marta (FENA) - Činjenica da neko na ovako hladnom vremenu odluči da provede noć vani u pokušaju da privuče pažnju zbog svojih zahtjeva svakako zaslužuje pažnju svih nadležnih institucija, pogotovo ako je riječ o onima koji su branili BiH i koji su najzaslužniji  što danas možemo slaviti Dan nezavisnosti – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić gostujući jutros na BHT-u.

Smatra da je jedini ispravni put da se kroz dijalog dođe do rješenja.

- Nažalost, trenutna situacija je takva da se Dan nezavisnosti BiH slavi u Federaciji BiH ali nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. Nadam se da će u budućnosti izrasti generacije koje će shvatiti da je BiH njihova jedina domovina, država koju su naslijedili od svojih očeva i djedova – istakao je Zvizdić.

Ističe da je 1. mart jedan od najznačajnih datuma, te da je BiH u potpunosti samostalna, suverena zemlja sa međunarodno– pravnim subjektivitetom.

Činjenica da je uručen Upitnik predsjedniku Evropske komisije upravo ovdje u Sarajevu najbolji je poklon građanima BiH za Dan nezavisnosti, mišljenja je on.

- Poslije sedam, osam godina blokade na evropskom putu i vrlo teške situacije koju smo naslijedili kao Vijeće ministara, mi smo otvorili sve procese evropskih integracija. Upitnik je sada u rukama Evropske komisije te će oni nakon četiri mjeseca, vjerovatno poslati određeni broj dodatnih pitanja. Ali najvažnije je da smo ispunili ključni uvjet za dobivanje kandidatskog statusa – naglasio je Zvizdić.

Istakao je da su svi procesi u BiH, pa tako i ovaj izborni, obilježeni 'opasnom' retorikom.

- Nakon predaje Upitnika, tvrdim mladima da je evropski put BiH sasvim izvjestan – potcrtao je.

Ipak, ističe da je najveće pitanje u BiH, pitanje političke stabilnosti.

- Sasvim odgovorno tvrdim da ako ostane ovaj nivo političke volje u BiH, ako smo spremni na razgovor i dijalog, sasvim sigurno do 2025.godine BiH će biti u završnoj fazi pristupanja Evropskoj uniji – dodao je Zvizdić.

Kazao je također da će dosta raditi na izgradnji infrastrukture koja je bazni preduvjet za ubrzan ekonomski razvoj BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Delegacija MUP-a KS - Uprave policije obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo