Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 11:06 |

Izetbegović i Zvizdić: Jučer smo imali 'veliki' dan (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1.marta (FENA) - Na mezarju Kovači jutros je položeno cvijeće za poginule borce i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, te ispred spomen obilježja Vječna vatra, a povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Polaganju su prisustvovali brojni predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio kako treba učiti mlade da vole BiH, te je konstatirao da BiH ima dobre ljude, ali da joj trebaju "pametniji političari".

Naglasio je da je na svima u BiH da unaprjeđuju svoju zemlju.

- Jučer smo mi imali veliki dan koji će nas uvesti u jednu vrstu stabilizacije i napretka BiH. Predali smo Upitnik Evropskoj komisiji i on nas obavezuje da radimo na napretku zemlje u svakom mogućem smislu, od ekonomije, socijalne pravde, pa dalje. Sve su to obaveze koje i dalje stoje pred svima u BiH – rekao je Izetbegović.

Kazao je da predstoje pozitivni izazovi koji će se na dnevnoj bazi prepravljati.

 - To nas obavezuje na prestanak zapaljive retorike, naročito pred izbore. Odnosi sa susjedima nakon 22 godine moraju biti riješeni, to je jedan od uzusa iz nove strategije jer ovako ni jedna zemlja Balkana neće moći ući u Evropsku uniju – naglasio je član Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je ovo jedan od najznačajniijh datuma u istoriji BiH, kada su građana umjesto hegemonističkih ideja, izabrali put nezavisnosti, suverenosti, cijelovitosti BiH kao države.

- Današnji dan se, nažalost ne obilježava na teritoriji cijele BiH i uvjeren sam da će doći generacije Bošnjaka, bosanskih Srba i Hrvata koji će slaviti 1. mart kao Dan nezavisnosti – izjavio je Zvizdić.

Dodao je da je cilj i dalje graditi BiH u duhu jedinstva u različitostima, zajedništva i duhu ukupnoga prosperiteta.

- Važno je da BiH napreduje ka realizaciji glavnog cilja, a to su evropske integracije i da BiH sve buduće praznike slavi kao članica Evropske unije - poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1512

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1uyv-M_8aWc3AI1OYMF1dRvOGs8TSUsT-?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo