Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 21:02 |

Sindikat neće dozvoliti ukidanje Općeg kolektivnog ugovora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - S obzirom da smo sa našim socijalnim partnerom-UPFBiH usaglasili protokol oko vođenja pregovora radi izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH, te da smo  uspjeli sjesti za sto i otpočeti pregovore oko izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH, iznenađeni smo i razočarani današnjom izjavom poslodavaca da odustaju od OKU, saopćava Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

Sindikat  smatra da se "ponavlja situacija koja je bila  prilikom usvajanja Zakona o radu, kada su socijalni partneri pogazili sve principe socijalnog dijaloga i izbacili SSSBiH iz pregovora i dogovora, prije svega unutar ESV FBiH".

U nastavku saopćenja SSSBiH  ističe da radnici u Federaciji ne smiju ostati bez OKU kao temeljnog akta iz radno-pravnog zakonodavstva, kojim se štiti minimum materijalnih prava.

-Pristati da se sve svede samo na granske kolektivne ugovore bi značilo ostavljanje bez zaštite ogromnog broja radnika. U prilog ovome govori i podatak da smo do danas, a skoro dvije godine od usvajanja novog Zakona o radu, uspjeli potpisati samo 11 granskih kolektivnih ugovora, od kojih je polovina potpisana sa nadležnim ministarstvima, odnosno Vladom kao poslodavcem. SSSBiH ne može dozvoliti da radnici ostanu bez zagarantovanog minimuma prava, posebno onih materijalnih, zbog čega ni u jednom trenutku nismo bili opredjeljeni da nema potrebe za Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH. Poznato je da mi nemamo Zakon o minimalnoj plati, a ona mora biti definisana prema Konvenciji 131. Međunarodne organizacije rada, koju je naša zemlja ratifikovala- navodi SSSBiH.

Sindikat poziva Udruženje poslodavaca Federacije BiH da nastave pregovore o izmjenama i dopunama Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH, a paralelno s tim ubrzaju i proces pregovora i potpisivanja svih granskih kolektivnih ugovora u kojima se njegove članice javljaju kao strana poslodavca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SSSBiH: Otvoreno pismo premijeru KS povodom istupa ministrice Hota-Muminović u Skupštini KS

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana