Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 21:16 |

Zakon propisao kažnjavanje nasilja, ali se ne provodi u potpunosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Udruženje za razvoj društva "Kap" organiziralo je danas u Sarajevu, konferenciju o prevenciji nasilja među mladima u školama, s akcentom na nasilje putem interneta (cyber bullying).

Događaj je upriličen u povodu obilježavanja Dana ružičastih majica (Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja - “Pink Shirt Day”, a prisustvovali su predstavnici policije, pravosuđa, škola, roditelja, nevladinih organizacija, te medija.

Amer Šenderović iz Porodičnog savjetovališta Kantona Sarajevo rekao je da je potrebno provesti nacionalnu akciju svih sudionika koja uključuje saradnju vladinog i nevladinog sektora, zajedno sa stručnim institucijama, u cilju prevencije nasilja među mladima.

U vezi nasilja na internetu Šenderović je rekao da roditelji nisu dovoljno educirani za izazove koje su pred njih postavile nove tehnologije.

Kako je naglasio Zdravko Kujundžija iz Vijeća roditelja KS, ključni korak koji bi trebalo što prije učiniti je edukacija djece i roditelja o toj vrsti nasilja.

- Živimo u vremenu novih tehnologija u kojem 'jutjuberi' imaju veći utjecaj od bilo kojih institucija. Moramo se prilagoditi novom vremenu i provesti novu strategiju obrazovnog sistema gdje ćemo djecu učiti pravim vrijednostima - rekao je Kujundžija.

Stručnjak za nasilje na internetu Vladica Babić rekao je da je ključna stvar za prevenciju nasilja "povjerenje između roditelja i djece“. Podsjetio je i na važnost kontrole korištenja interneta kod djece, podsjećajući na manipulaciju djecom raznim sadržajima poput "plavog kita", kad su zabilježena samoubistva i masovna samopovrjeđivanja djece.

Babić je rekao da je domaće zakonodavstvo na zadovoljavajući način riješilo kažnjavanje nasilja, ali da je problem što se zakoni ne provode u potpunosti.

Organizatorica skupa, Merima Spahić iz Udruženja za razvoj društva Kap rekla je da je istraživanje koje je to udruženje provelo na 7.000 učenika pokazao da je nasilje na internetu treća najzastupljenija vrsta nasilja među mladom populacijom, te da toj vrsti nasilja prethode verbalno i fizičko.

- Ipak, nasilje na internetu je specifično jer je publika ogromna, bez geografskih ograničenja što za žrtvu predstavlja dodatni problem i produbljuje traumu - naglasila je.

Zaključeno je da policija treba što prije da educira veliki broj svojih pripadnika za sprječavanje nasilja na internetu, te da je važno educirati i medije kako da izvještavaju o toj specifičnoj vrsti nasilja i problematici među mladima.

Predstavnica World Vision organizacije Kanita Kulić najavila je kampanju koja se tiče problema zanemarivanja djece istakavši da se "zanemarivanjem djece potiču sve druge vrste problema i svi oblici nasilja".

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ambasade Australije. Za Republiku Srpsku, konferencija o nasilju među mladima bit će održana 23. marta u Banjoj Luci.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta