Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 18:03 |

Bugarska ambasadorica u BiH pozdravila predaju odgovora BiH na Upitnik EK

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova-Karabascheva danas je u Sarajevu tokom sastanka s ministarom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom pozdravila predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije.

Istaknula je da je bugarsko predsjedavanje EU izuzetna prilika da cijela regija napreduje i iskoristi zamah procesa ka europskim integracijama. Podsjetila je na značaj europske perspektive država cijele regije i njihovu obavezu da grade održivi mir, sigurnost, povjerenje i dobrosusjedske odnose.

Najavila je da će u maju u Sofiji biti održan Summit EU - zapadni Balkan, s ciljem unapređenja napora u procesu EU integracija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak informirao je bugarsku ambasadoricu o održavanju Ministarskog sastanka šest država zapadnog Balkana (WB6) 16. marta u Sarajevu. 

Zahvalio je Bugarskoj, koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, za potporu jer su u fokus predsjedanja EU stavili zemlje zapadnog Balkana i njihovu europsku perspektivu. Naglasio je da Strategija EU za zapadni Balkan predstavlja dokaz obnovljenog pristupa europskih institucija prema svim zemljama zapadnog Balkana te ocijenio da je EU definirala taj prostor kao politički, ekonomski i sigurnosni prioritet.

Izrazio je optimizam da će Bosna i Hercegovina napredovati na putu europskih integracija nakon predaje odgovora na Upitnik Europske komisije. 

Također, ministar Crnadak je zahvalio bugarskoj ambasadorici za sudjelovanje na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna suradnja u cilјu bržeg procesa europskih integracija koja je održana 23. februara u Banjoj Luci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Crnadak: Problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH je njegov problem

Crnadak: Svi moraju poštovati odluke CIK-a, izjave o sukobima su neodgovorne

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana