Kultura     | 28.02.2018. 14:55 |

Predstavljena knjiga Mirsada Priganice 'Između Religije i Nacije'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Knjiga "Između Religije i Nacije" autora Mirsada Priganice predstavljena je danas u Jevrejskoj zajednici u Sarajevu.

Asim Mujkić sa Fakulteta političkih nauka (FPN) Sarajevo, komentarišući knjigu, naveo je da je ona između ostalog važna jer se osvrće na elemente zloupotrebe religije u jednom nacionalističkom ideološkom konstruktu kojem svjedočimo u zadnjih 30 godina. Tako, smatra on, Priganica pokušava da odvoji elemente religioznosti od zlupotrebe u nacionalističkim konstrukcijama, posebno kad je u pitanju bošnjačka politika.

Profesor FPN-a Nerzuk Ćurak ističe da je značaj knjige "Između Religije i Nacije" u njenoj angažiranosti.

- Autor nije bježao u neke neutralnosti nego je progovorio o fundamentalnim pitanjima. Prvenstveno onim pitanjima koja su vezana za bošnjačku naciju, za Scile i Haribde kroz koje prolazi bošnjačka nacija sa svim krizama u kojima se može naći jedna zajednica koja je gotovo ontološki žrtva. Kad bi ovo bila kultura čitanja, ljudi koji se bave politikom i kulturom bili bi na velikom dobitku kada bi pročitali ovu knjigu - rekao je Ćurak.

Autor Mirsad Priganica navodi da se knjiga bavi odnosom religije i nacije, ali da ima  otklon i prema teoriji sekularizma, prema teroriji slobodnog pojedinca.

"Između Religije i Nacije" knjiga je o tome, dodao je on, koliko su Bošnjaci opterećeni religijom, te intrumentalizirani od strane vrhova političkih partija.

Priganica smatra da Bošnjaci nažalost ne znaju gdje hoće, "hoće li prema istoku ili prema zapadu, deklarativno se izjašnjavaju da su željni Evrope i da hoće Evopu, a podsvjesno taj trend se zanemaruje i hoće se negdje drugo krenuti".

Autor knjige smatra da su Bošnjaci u identitetskoj konfuziji, te da je krivica i u nesretnoj povijesti Bosne, svjesnom zatiranju identiteta Bošnjaka i ostajanja samo muslimanskog identiteta toj etničkoj skupini.

Izdavač knjige je "Conectum" Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetski dan poezije - Predstavljanje časopisa 'Život' i knjige 'Veo nad rijekom C' Melide Travančić

Predstavljena dva djela Hedine Tahirović-Sijerčić na Sajmu knjiga i učila

Promovisana knjiga drama Almira Bašovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta