Bosna i Hercegovina     | 27.02.2018. 21:10 |

Vlast u RS-u poziva da se prijavi korupcije, opozicija smatra da nema rezultata

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.februara (FENA) –Neophodno je stvoriti pretpostavke za aktivno učešće pojedinaca i organizacija u efektivnoj realizaciji politika, programa i mjera za borbu protiv korupcije, te ojačati povjerenja građana u institucije, istaknuto je u Nacrtu strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj (RS) do 2022. godine.

Entitetski ministar pravde Anton Kasipović istakao je tokom rasprave u parlamentu da je vizija ovog dokumenta aktivan angažman svih relevantnih učesnika u borbi protiv korupcije u RS-u kako bi bio smanjen stepen korupcije u svim sferama društva.

Naznačio je i tri prioriteta - sistemsko sprečavanje korupcije, njeno suzbijanje i saradnja institucija s nevladinim sektorom.

Iz vladajuće stranke ističu da sva saznanja u vezi s krivičnim djelima u kojima postoji sumnja na korupciju treba prijaviti nadležnim institucijama, dok u opoziciji tvrde da je osim intenzivnije suštinske borbe protiv korupcije neophodno usvojiti novi zakon o sukoba interesa.

Smatraju da će i ova strategija biti još jedno mrtvo slovo na papiru, jer ni prethodna nije provedena onako kako je napisano.  

Poslanici će večeras raditi produženo, a na dnevnom redu je Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS-a za ovu godinu, Prijedlog statističkog programa za period 2018 – 2021. te, između ostalog, Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

Bit će riječi i o apelacijama opozicije u politikama vlasti oblasti zdravstvenog i penzionog sistema i upravljanja javnim preduzećima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana