Ekonomija     | 27.02.2018. 15:44 |

Posušje pokreće mrežu znanja o jačanju sektora plastike i metala

FENA Cvita Kusić

POSUŠJE, 27. veljače (FENA) - U Posušje je održana stručna radionica o pokretanju mreže znanja u sklopu projekta "Compete Plamet - Jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru plastike i metala kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poduzetničke infrastrukture".

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 1,6 milijuna eura. Kroz program Interreg IPA financira se 85 posto projektnih aktivnosti, a preostali iznos sufinanciraju projektni partneri, objavljeno je na internetskim stranicama Općine Posušje.

Implementator projekta, koji za cilj ima poboljšanje institucionalne podrške i usluge malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), BiH i Republici Hrvatskoj, je Razvojna agencija ZHŽ-a – HERAG, u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko- kninske županije i Općinom Posušje.

Radionicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Posušje Ivan Lončar, kazavši kako je jedan od ciljeva Compete Plameta, nabavka tri visokosofisticirana CNC stroja, koja će se smjestiti u tehnološkom parku, u poslovnoj zoni Osrdak u Posušju.

"Općina Posušje daje punu podršku u realizaciji projektnih aktivnosti koje su u tijeku, a osobno se nadam da je ovo tek početak prekograničnih projekata s Republikom Hrvatskom", kazao je Lončar.

Dodao je kako je projekt "Compete Plamet" značajan prvenstveno za logistički centar i poslovnu zonu Osrdak.

"Još je bitnije što će se dosta generacija srednje strukovne škole i svih onih koji se budu htjeli usavršiti, imati prilike to napraviti u našem logističkom centru", ustvrdio je predsjednik Općinskog vijeća te zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu.

Tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić kazao je kako BiH treba strategija regionalnog razvoja kako bi privukla još više sredstava te usvajanje novih znanja i vještina, koji će donijeti upošljavanje i doprinijeti smanjivanju nagomilanih problema u, primjerice, školstvu i zdravstvu, te ulaganje u razvoj državnih službenika da budu na usluzi poduzetnicima.

"Ministarstvo za 2018. godinu kreiralo je grant politike kreditna sredstva koja su završena i trebaju proći proceduru Vlade Federacije, da kroz svoje projekte da doprinos poboljšanju bitnih poduzetničkih infrastruktura", kazao je Bejić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

U Posušju otkriven kućni laboratorij za uzgoj marihuane

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'